Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Μεταμόρφωση



Στη σημερινή Δεσποτική εορτή γιορτάζουμε τη Μεταμόρφωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στο όρος Θαβώρ, μπροστά στα μάτια των μαθητών Του,Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο. Κατά τη διάρκεια της Μεταμορφώσεως εμφανίστηκαν ο Μωυσής και ο προφήτης Ηλίας.

Με τη Μεταμόρφωσή Του ο Κύριος μας έδειξε πως είναι τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος. Και μας έδειξε πως είναι δυνατή η θέωση του ανθρώπου.

Μας έδειξε όμως και κάτι άλλο. Δεν μεταμορφώθηκε μόνο ο Χριστός. Μεταμορφώθηκαν ακόμα και τα ρούχα Του. Μεταμορφώνεται δηλαδή και ο,τιδήποτε υλικό, οποιοδήποτε φυσικό αντικείμενο. Μεταμορφώνεται το περιβάλλον.

Ο άνθρωπος έχει σκοπό εκτός από τη δική του θέωση, να πετύχει και την ανύψωση όλης της κτίσης. Άλλωστε ο Θεός έθεσε των άνθρωπο ως βασιλιά της κτίσης, δηλαδή προστάτη της.

Τα τελευταία χρόνια είναι φανερά τα αποτελέσματα της μεταμόρφωσης που έχει επιφέρει ο άνθρωπος στο περιβάλλον και δεν έχουν δυστυχώς καμία σχέση με αυτή τη Μεταμόρφωση που ο Χριστός μας παρουσίασε. Η απληστία, η υπερηφάνεια και η σκληρότητα του σύγχρονου ανθρώπου κάνουν τη γη να μοιάζει σιγά σιγά όλο και περισσότερο με τον Άδη. Είναι μια μεταμόρφωση εωσφορική, τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε και στη χώρα μας πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Ως χριστιανοί πρέπει εμείς να δείξουμε έναν άλλο δρόμο για τη σχέση ανθρώπου και φύσης. Να δείξουμε πως μπορούμε να ζούμε από τη φύση και από ό,τι μας προσφέρει χωρίς να την καταστρέφουμε στο όνομα ενός άπληστου πλουτισμού και μιας αχόρταγης μεγαλομανίας. Η νηστεία άλλωστε, εκτός από άσκηση κατά των παθών είναι και μια πράξη γνήσιας οικολογίας.

Η φετινή γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εν μέσω πανδημίας, πυρκαγιών, πλημμυρών, υπερθέρμανσης του πλανήτη  και άλλων καταστροφών έρχεται να μας ξυπνήσει και να μας υπενθυμίσει ότι μόνο μένοντας κοντά στον Θεό και ακολουθώντας το δρόμο που μας έδειξε ο ίδιος ο Χριστός θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη μετατροπή του πλανήτη μας σε μια επίγεια κόλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...