Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Η φύση, ο άνθρωπος, ο Θεός

 


Στη σημερινή περικοπή, οι μαθητές βλέπουν τον Ιησού να περπατά πάνω στα νερά της λίμνης. Αν και αρχικά φοβήθηκαν, ο Πέτρος ζητά από τον Χριστό να τον καλέσει ώστε να περπατήσει και αυτός πάνω στα νερά. Και πράγματι έτσι γίνεται. Ο δυνατός όμως άνεμος και τα κύματα τον φοβίζουν και αρχίζει να βουλιάζει καλώντας τον Χριστό σε βοήθεια. Πράγματι ο Κύριος τον αρπάζει από το χέρι, τον σηκώνει, πηγαίνει μαζί του μέχρι τη βάρκα και στη συνέχεια ηρεμεί τα κύματα.

Ο Θεός έχει τη δύναμη, και το έχουμε δει πολλές φορές αυτό, να ελέγχει τα στοιχεία της φύσης και να υπερβαίνει τους φυσικούς νόμους. Το κάνει όμως με τρόπο ώστε να μην πληγώνει και να μην διαταράσσει την ίδια τη φύση.

Ο άνθρωπος, τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια, θεωρεί πως μπορεί να κάνει το ίδιο. Πως μπορεί να νικήσει τη φύση και να ζήσει πάνω και πέρα από τους κανόνες της. Και το κάνει , όχι με τον τρόπο του Θεού αλλά με έναν τρόπο κυνικό, σκληρό, σχεδόν βάρβαρο. Καταστρέφει για να αυξήσει τον πλούτο του, διαστρέφει για να κερδίσει μακροβιότητα και ευημερία, όπως την έχει στο μυαλό του, χτίζει σε μέρη που δε θα έπρεπε, μολύνει, διαλύει. Και τα αποτελέσματα μας είναι γνωστά.

Η φύση δεν μπορεί να νικηθεί. Δεν είναι άλλωστε ένας εχθρός που πρέπει να νικηθεί. Είναι ένας φίλος από τον οποίο μπορούμε να κερδίσουμε πολλά αν χρησιμοποιήσουμε τα δώρα που μας έδωσε ο Θεός όπως Αυτός όρισε να τα χρησιμοποιούμε.

Η τάξη όμως της φύσης μόνο από τον Θεό μπορεί να υπερκεραστεί. Γιατί μόνο ο Δημιουργός έχει ένα τέτοιο δικαίωμα και γνώση ώστε να το κάνει χωρίς να φέρει τις καταστροφές που οι άνθρωποι φέρνουμε. 

Ας ελπίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια, ο άνθρωπος θα αντιμετωπίσει αλλιώς το περιβάλλον του και τη φύση, θα αντιληφθεί ότι όσο παλεύει μαζί της τόσο πιο πολύ βυθίζεται και τελικά θα ζητήσει με ταπείνωση βοήθεια από το Θεό, όχι για να νικήσει τη φύση, αλλά για να ζήσει επιτέλους ειρηνικά με τη φύση επουλώνοντας έτσι άλλο ένα τραύμα που δημιουργήθηκε από την Πτώση των Πρωτόπλαστων

1 σχόλιο:

  1. Πολυ σωστα! Παρα το γεγονος οτι ο Χριστος ειναι ο δημιουργος του αυλου και του υλικου κοσμου δεν διαταρασσει την ισσοροποια της φυσης! Ολα τα θαυματα που κανει δεν ειναι αναιρεση των φυσικων νομων ουτε επιδειξη δυναμης! Ειναι προετοιμασια για το επομενο κομματι της πνευματικης μας ασκησης! Και αυτο το κομματι ειναι η μετανοια! Η αεναεη και αδιαλλειπτη αλλαγη του εαυτου μας! Ο Χριστος μας δειχνει οτι η αλλαγη του εαυτου μας πρεπει να συντελειται με τον απλο τροπο που αλλαζει, κινειται και μεταμορφωνεται η φυση! ο ανθρωπος εχει δημιουργηθει ως κορωνιδα της υλικς κτισεως για να κατευθυνει εκεινος το ιδιο το φυσικο περιβαλλον προς τη Θεωση! Μια αλλη λεξη υποθετω για το κατευθυνω ειναι και το ΑΓΩ. Ο Μακαριστος Γεροντας Κλημης Ζωκαρης ελεγε εαν θυμαμαι καλα οτι η λεξη ΑΓΑΠΗ σημαινει ΑΓΩ ΤΟ ΠΑΝ. Για αυτο και ο Θεος ειναι Αγαπη επειδη ΑΓΕΙ ΤΟ ΠΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...