Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Αλήθεια

 Ο Ηρώδης είχε στείλει να συλλάβουν τον Ιωάννη και τον είχε βάλει στη φυλακή. Το έκανε αυτό ο Ηρώδης εξαι­τίας της Ηρωδιάδας, που την είχε παντρευτεί, παρ’ όλο που ήταν γυ­ναίκα του Φιλίππου του αδελφού του. Ο Ιωάννης δηλαδή έλεγε στον Ηρώδη: «Δεν επιτρέπεται να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου». Και η Ηρωδιάδα μισούσε τον Ιωάννη κι ήθελε να τον σκοτώσει.

Η Ηρωδιάδα λοιπόν, μισούσε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή επειδή της έλεγε την αλήθεια. Μια δυσάρεστη αλήθεια αλλά παρ' όλα αυτά αλήθεια. Και ζήτησε και πέτυχε τελικά, τον αποκεφαλισμό του.

Το να λες την αλήθεια εμπεριέχει πράγματι ένα ρίσκο. Μπορεί να μη σε σκοτώσει κάποιος επειδή λες μια δυσάρεστη αλήθεια αλλά μπορεί να σου φερθεί άσχημα, μπορεί να σε βρίσει, μπορεί να σου προκαλέσει συνεχή προβλήματα.

Όλοι υποστηρίζουν πως θέλουν να ακούν την αλήθεια αλλά λίγοι την αντέχουν. Συνήθως βαπτίζουν ως αλήθεια το ψέμα που τους βολεύει. Και αυτό ζητούν τελικά.

Η αλήθεια όμως, όσο δυσάρεστη και αν είναι, είναι αυτή που μας κάνει καλό, που μας βοηθά να βελτιωθούμε, να ταπεινωθούμε και τελικά να ελευθερωθούμε.

Όσο σημαντικό είναι να λέμε την αλήθεια άλλο τόσο σημαντικό είναι να μπορούμε και να την ακούμε. Να τη δεχόμαστε και να την κάνουμε σημείο εκκίνησης για μια νέα αρχή.

Ένα δίκοπο μαχαίρι είναι η αλήθεια και ο μόνο τρόπος να τη χρησιμοποιήσουμε χωρίς να τραυματίσουμε και να τραυματιστούμε είναι όταν τη συνδυάζουμε με την αγάπη, την ειλικρινή και ανιδιοτελή. Την αγάπη που μας διδάσκει το Ευαγγέλιο. Μόνο έτσι και θα ωφεληθούμε και θα ωφελήσουμε τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...