Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Luiz Inácio Lula da Silva: "Θέλω να επικρατήσει η δημοκρατία στη Λατινική Αμερική. Τα πραξικοπήματα δεν λειτούργησαν ποτέ"


https://www.brasildefato.com.br/2024/06/27/lula-talks-about-coup-attempt-in-bolivia-coups-have-never-worked

 Ο Πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva (Εργατικό Κόμμα) μίλησε για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία την Τετάρτη . "Ως λάτρης της δημοκρατίας, θέλω να επικρατήσει η δημοκρατία στη Λατινική Αμερική. Τα πραξικοπήματα δεν λειτούργησαν ποτέ", είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ο Λούλα ζήτησε από το Itamaraty , όπως είναι ευρέως γνωστό το Υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, πληροφορίες για να αξιολογήσει τα επόμενα βήματα της Βραζιλίας. "Θέλω πληροφορίες. Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάουρο [Βιέιρα] να τηλεφωνήσει στη Βολιβία, να καλέσει τον πρόεδρο [της Βολιβίας], να καλέσει τον πρεσβευτή της Βραζιλίας, ώστε να είμαστε σίγουροι και να πάρουμε θέση."

Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό ιστότοπο G1 , ο Λούλα κάλεσε τον υπουργό Μάουρο Βιεϊρά και τον ειδικό σύμβουλό του, Σέλσο Αμορίμ, σε συνάντηση. Ο Λούλα σκοπεύει να αξιολογήσει την κατάσταση στη Βολιβία και, αν είναι δυνατόν, να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της χώρας, Λουίς Άρσε.

Γύρω στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα), ο βολιβιανός στρατός, με επικεφαλής τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα, ανέπτυξε τα στρατεύματά του μπροστά από το αρχηγείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Λα Παζ, την πρωτεύουσα της χώρας. Στη συνέχεια, ο Arce ανακοίνωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter)  ότι η κίνηση  ήταν παράτυπη.

Στη συνέχεια, πάλι στο X, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες ήταν πιο δυναμικός και κατήγγειλε το πραξικόπημα. «Καλούμε σε μια εθνική κινητοποίηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας ενόψει του πραξικοπήματος που σχεδιάζεται και καθοδηγείται από τον διοικητή του στρατού, στρατηγό Juan José Zuñiga».

Σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Zuñiga είπε "Οι τρεις αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ήρθαμε για να εκφράσουν τη διαφωνία μας. Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο. Τα πράγματα σίγουρα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι".


Στρατηγός Zúñiga, ο κύριος σχεδιαστής

Ο πρώην διοικητής του Βολιβιανού Στρατού Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα θεωρείται ο κύριος ηγέτης της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Βολιβίας Λουίς Άρσε.

Την Τρίτη , αφού απείλησε τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο Ζούνιγκα απομακρύνθηκε από τη θέση που κατείχε από το 2022. Ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός είναι αντίθετος στην υποψηφιότητα του Μοράλες για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Zúñiga είπε μάλιστα ότι ο Morales «δεν μπορεί πλέον να είναι πρόεδρος αυτής της χώρας» και δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να προσφέρει τη ζωή του «για την υπεράσπιση και την ενότητα της πατρίδας».

Την Τετάρτη, ο Zúñiga ηγήθηκε μιας απόπειρας πραξικοπήματος στην Plaza Murillo της Λα Παζ, συνοδευόμενος από τους οπαδούς του. Η ομάδα εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο, ευρέως γνωστό ως Palacio Quemado.

Το 2013, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση και κλοπή περισσότερων από 2,7 εκατομμυρίων πέσος Βολιβίας . Τα χρήματα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή κοινωνικών προγραμμάτων. Καταδικάστηκε σε επτά ημέρες φυλάκιση για υπεξαίρεση και πλαστογραφία εγγράφων.


Επιμέλεια: Rodrigo Durão Coelho

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Των Αγίων Αποστόλων

  Η γιορτή των Δώδεκα Αποστόλων μας θυμίζει την δύναμη της πίστης και τη δύναμη που έχει ο άνθρωπος. Οι δώδεκα αυτοί άνθρωποι, μαζί με τον ε...