Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Όποιος αναζητά το Θεό



Έχω πει μερικές φορές ότι όποιος αναζητά το Θεό και όλα τα άλλα μαζί με το Θεό, δεν βρίσκει το Θεό. Εκείνος όμως που αναζητά αληθινά το Θεό και μόνο, βρίσκει το Θεό και όχι μόνον Αυτόν, αλλά και όλα όσα ο Θεός μπορεί να δώσει. Αν αναζητάς το Θεό για προσωπικό σου όφελος και αγαλλίαση, τότε δεν Τον αναζητάς αληθινά. Γι' αυτό η Γραφή ομιλεί για αληθινούς αναζητητές. Αν ρωτήσεις έναν καλό άνθρωπο: "Γιατί αναζητάς το Θεό;" θα σου απαντήσει "Επειδή είναι Θεός". Αν ρωτήσεις: "Γιατί αναζητάς την αλήθεια;" θα σου απαντήσει: "Επειδή είναι η αλήθεια". Κι αν τον ρωτήσεις: "Γιατί αναζητάς τη δικαιοσύνη;" θα σου απαντήσει: "Επειδή είναι η δικαιοσύνη". 

Όλα όσα υπάρχουν στα πλαίσια του χρόνου έχουν κι ένα "γιατί". Ρώτησε κάποιον γιατί τρώει και θα σου απαντήσει: "Για δύναμη"· γιατί κοιμάται και θα σου πει, για τον ίδιο λόγο. Αυτό ισχύει για όλα όσα συμβαίνουν στα πλαίσια του χρόνου.  Αν όμως ρωτήσεις έναν καλό άνθρωπο: "Γιατί αγαπάς το Θεό;" θα σου απαντήσει "Δεν ξέρω· για τον ίδιο το Θεό". Αν τον ρωτήσεις "Γιατί αγαπάς την αλήθεια;" θα σου απαντήσει: "Για την ίδια την αλήθεια". Αν τον ρωτήσεις: "Γιατί ζεις;" θα σου απαντήσει "Στ' αλήθεια δεν γνωρίζω. Μου αρέσει να ζω!"

Μάιστερ Έκχαρτ, Η Πνευματική Διάσταση των Γραφών", εκδ. Πύρινος Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο Ιωάννηδες

  Συχνά πυκνά ακούω σε εκκλησιαστικά περιβάλλοντα πως λείπει στις μέρες μας ένας Ιωάννης Βαπτιστής, με την έννοια φυσικά του καταγγελτικού λ...