Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

«Το Roboski είναι η αιμορραγούσα πληγή του Κουρδιστάν».


https://mezopotamyaajansi35.com/en/NEWS/content/view/237527

 Η Leyla Zana, η οποία επισκέφθηκε τους τάφους 34 ανθρώπων που βομβαρδίστηκαν και δολοφονήθηκαν από πολεμικά αεροσκάφη στο Ρομπόσκι, είπε: «Το Ρομπόσκι είναι η αιμορραγούσα πληγή του Κουρδιστάν».

Η πολιτικός Leyla Zana, η οποία συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία στο Sirnex και τις περιοχές του, επισκέφτηκε τους τάφους 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πολεμικά αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο χωριό Roboskî της περιοχής Qeleban (Uludere) στις 28 Δεκεμβρίου 2011. Η Zana συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο του Κόμματος Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM) Ayşegül Doğan και πολλά μέλη του κόμματος. Οικογένειες υποδέχθηκαν τη Zana με μια φωτογραφία των δολοφονημένων παιδιών τους στην είσοδο του νεκροταφείου Roboskî.

 

«Το Roboski είναι η αιμορραγούσα πληγή του Κουρδιστάν». 

Η Zana, η οποία ξεκίνησε την ομιλία της τιμώντας τη μνήμη αυτών που δολοφονήθηκαν, δήλωσε ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να έρθει στη χώρα αν δεν αποκαλυφθεί η Σφαγή του Roboski. Η Zana είπε: «Σας παραδώσαμε στη γη σας εδώ πριν από 13 χρόνια. Αυτή η πληγή είναι μια πληγή αιώνων. Από την πόλη Newala, τη Geliyê Zîlan, τη Dersim έως το Roboskî, αυτές οι πληγές είναι οι πληγές του Κουρδιστάν. Δεν είναι μόνο η πληγή του Roboskî αλλά και του Κουρδιστάν που δεν έχει επουλωθεί. Μακάρι αυτό το βάρος να μην ήταν μόνο στους ώμους σας, μακάρι να μην χρειαζόταν αν το κάνετε. Οι πρόγονοί μας άφησαν αυτό το βάρος στους ώμους μας, αλλά δεν θα το αφήσουμε στους ώμους των παιδιών μας».

 

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη στο Roboski»

 

Τονίζοντας ότι η σφαγή του Roboski χάνεται στους διαδρόμους της Άγκυρας, η Zana είπε: «Είπαν ότι η σφαγή του Roboskî δεν θα χαθεί στους διαδρόμους της Άγκυρας, αλλά όπως εξαφανίστηκαν οι σφαγές στις πόλεις  Geliyê Zîlan, Dêrsim, Newala  , εξαφανίστηκε και η σφαγή του Roboski. Αλλά να το ξέρετε αυτό· το κόμμα μας, οι θεσμοί μας και αυτός ο λαός δεν θα ξεχάσει αυτή τη σφαγή και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τη φέρει στο φως. Αυτές οι μητέρες θέλουν δικαιοσύνη και ακόμη περιμένουν δικαιοσύνη. Δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι να έρθει δικαιοσύνη και οι καρδιές αυτών των μητέρων δεν θα  φωτιστούν ως τότε. Αυτό το περιστατικό πρέπει να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατό. Αγκαλιάζω 34 άτομα με όλη μου τη καρδιά και υποκλίνομαι μπροστά τους με σεβασμό».

Μετά τις ομιλίες, η Ζάνα και η  αντιπροσωπεία που τη συνόδευε άφησαν γαρίφαλα στους τάφους των 34 δολοφονηθέντων.

 

Η Zana και η συνοδεία της αναχώρησαν από το Roboskî για να παρακολουθήσουν τη δημόσια συνάντηση που θα πραγματοποιούταν στην οδό Cizîr Sanat.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  Η σιωπή που επικρατεί από το βράδυ της Μ. Πέμπτης έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει και να μας τρομάζει. Είναι...