Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Η αγάπη είναι το μόνο που θα μείνει



Αν πάλι ζωή είναι η κινητήριος δύναμη όλων των ζώντων, τότε τι κινεί τους ανθρώπους που ζουν πραγματικά και των οποίων ο θεός δεν είναι "Θεός νεκρών αλλά ζώντων"; Τίποτε άλλο παρά η αγάπη. Αυτή όχι μόνο κυβερνά και τους καθοδηγεί, αλλά και εύκολα τους βγάζει από τον εαυτό τους. Και έτσι είναι πιο δυνατή από κάθε είδος ζωής, ώστε υπερνικά και αυτήν την ίδια τη ζωή, αφού τους πείθει να καταφρονούν όχι μόνον την πρόσκαιρη ζωή αλλά και την μόνιμη και αιώνια.

Τι άλλο θα άξιζε να ονομαστεί ζωή παρά η αγάπη; Αλλά και πέρα από αυτά, όταν όλα χαθούν, εκείνο που μένει και δεν αφήνει τους ζωντανούς να πεθάνουν είναι η ζωή. Αυτή όμως είναι η ιδιότητα της αγάπης. Όταν δηλαδή στον μέλλοντα αιώνα καταργηθούν τα πάντα, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, η αγάπη είναι το μόνο που θα μείνει και θα επαρκεί για την μέλλουσα εκείνη ζωή, την εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών, στον Οποίο πρέπει πάσα δόξα εις τους αιώνας. Αμήν.

Αγίου Νικολάου Καβάσιλα, Περί της εν Χριστώ ζωής, εκδ. Ι.Ησ. "Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος", Σουρωτή Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειλικρινά

  Πολλοί άνθρωποι ζητούν να τους πεις ειλικρινά τη γνώμη σου γι' αυτούς. Κι όταν τους τη λες, δε σου ξαναμιλάνε ποτέ. Αν η ειλικρίνεια ε...