Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Ο ληστής που απήγγειλε Σαίξπηρ



https://www.fosonline.gr/stiles/san-simera/article/296212/tzese-tzeims-o-ntesperanto-poy-apiggeile-saixpir

 Μία μέρα σαν σήμερα (1882) άφησε τα εγκόσμια, μόλις 35 ετών (Γεν. 5/9/1847), ο Τζέσε Τζέιμς, θρυλικός ντεσπεράντο της Άγριας Δύσης. Δολοφονήθηκε, ύπουλα, από τον Ρόμπερτ Φορντ, μέλος της συμμορίας του (που μάλιστα ζούσε στο σπίτι του…), με σκοπό να λάβει την αμοιβή επικήρυξης του!


Υπήρξε αρχηγός συμμορίας και ληστής τραπεζών και τρένων, από την πολιτεία του Μιζούρι. Το διασημότερο και πλέον διαβόητο μέλος της συμμορίας των αδελφών (Τζέσε και Φρανκ) Τζέιμς. Μυθοποιήθηκε μετά θανάτον (με ταινίες να γυρίζονται για τη δράση του, όπως «H δολοφονία του Τζέσε Τζέμις από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ»)


Τα αδέρφια Τζέιμς ήταν αντάρτες (από τα 16 τους, μόλις) των Νοτίων στη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Είχαν κατηγορηθεί, μάλιστα, για θηριωδίες εναντίον στρατιωτών των Βορείων. Μετά τον πόλεμο, ως μέλη διάφορων συμμοριών, λήστεψαν τράπεζες, ταχυδρομικές άμαξες και τρένα. Η δράση τους κορυφώθηκε τη δεκαετία 1866-1876.


Ωστόσο, αναγκάστηκαν να περιορίσουν το εύρος της όταν, επιχειρώντας ληστεία τράπεζας, στην πόλη Νόρθφιλντ της Μινεσότα, σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν αρκετά μέλη της συμμορίας. Οι αδερφοί Τζέιμς επιβίωσαν, συνεχίζοντας την εγκληματική τους δραστηριότητα για αρκετά ακόμα χρόνια, στρατολογώντας νέα μέλη, αντιμετωπίζοντας, όμως, πλέον την αυξανόμενη πίεση κι αποφασιστικότητα του Νόμου.


Στα αξιοσημείωτα ότι χαρακτηριζόταν ως «διανοούμενος» του χώρου του, καθώς συνήθιζε να απαγγέλλει στίχους του… Γουίλιαμ Σαίξπηρ μετά από κάθε παράνομη πράξη του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  Η σιωπή που επικρατεί από το βράδυ της Μ. Πέμπτης έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει και να μας τρομάζει. Είναι...