Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Υπερβαίνοντας τις εθνικές ταυτότητες

 


Το πως η εκκλησία βιώνει την ταυτότητα της ως ένας λαός που η υπηκοότητά του υπερβαίνει τις εθνικές ταυτότητες και τις κοινωνικές διαιρέσεις και ως ένα σώμα που αντιστέκεται στον φυλετισμό του έθνους-κράτους, είναι κάτι που εξαρτάται από τις περιρρέουσες συνθήκες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι χριστιανοί μπορούμε να διακηρύξουμε την αφοσίωσή μας στον Θεό και να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συντρόφους μας και όσον βρίσκονται πλησίον τους με το να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στη διάπραξη δολοφονιών από χριστιανούς εν ονόματι του έθνους. Μπορούμε να αφαιρέσουμε τις αμερικάνικες σημαίες από τους χώρους λατρείας μας και να επικεντρώσουμε τις προσευχές και το ενδιαφέρον μας στο βασίλειο του Θεού και όχι στην ευημερία του έθνους, των αρχόντων και της επιτυχούς διακυβέρνησης των αρχόντων. Μπορούμε να απέχουμε από τις εκλογές και από οποιαδήποτε διαδικασία συμμετοχής στα ζητήματα του έθνους-κράτους ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην καταπίεση και την βία που ασκεί στους περιθωριοποιημένους που βρίσκονται και από τις δύο πλευρές των συνόρων του.

Μπορούμε να παράσχουμε άσυλο σε οικονομικούς μετανάστες με ή χωρίς χαρτιά, ως απόδειξη της προτεραιότητας που έχει η κατά Χριστόν δικαιοσύνη και συμπόνια έναντι των τεχνητών συνόρων και των μεταναστευτικών πολιτικών που θεμελιώνονται στον φυλετισμό. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον φυλετισμό στις ενορίες μας μέσω αντιφυλετιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με το να μοιραζόμαστε τα καθήκοντα εξίσου στους περιθωριοποιημένους και τους προνομιούχους που βρίσκονται γύρω μας, και να εργαζόμαστε στις τοπικές μας κοινότητες έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να μη λησμονείται το παγκόσμιο Σώμα του Χριστού. Μπορούμε να εξασκηθούμε στην αγάπη, την φιλοξενία, την γενναιοδωρία και την προσφορά προς τους παρίες του έθνους και να δώσουμε έτσι την ευκαιρία στους εαυτούς μας να μεταμορφωθούν κατά την διαδικασία αυτήν.  Με αυτούς και αναρίθμητους ακόμα τρόπους, η Εκκλησία μπορεί να επιδείξει δημόσια έναν διαφορετικό τρόπο ύπαρξης - που δεν θα περιλαμβάνει την διαφέντευση του  ενός από τον άλλον, αλλά που θα κατεδαφίζει τις κοινωνικά κατασκευασμένες διαιρέσεις, οι οποίες παρεισφρέουν στο παγκόσμιο συμφιλιωτικό έργο του Θεού.


Nekeisha Alexis-Baker από το βιβλίο "Απέναντι στο Κράτος - Αναρχοχριστιανικές προσεγγίσεις" εκδ. Firebrand

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  Η σιωπή που επικρατεί από το βράδυ της Μ. Πέμπτης έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει και να μας τρομάζει. Είναι...