Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Η κοινοκτημοσύνη ως λύση από τους Πατέρες

 


O Μέγας Βασίλειος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρούν ότι η κοινοκτημοσύνη είναι η λύση του κοινωνικού προβλήματος και προτείνουν την πρωτοχριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων, όπου όλα ήταν κοινά, σαν πρότυπο για μια δίκαιη οργάνωση των χριστιανικών κοινωνιών. Ο τελευταίος καλεί τους Χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης να εφαρμόσουν το κοινωνικό μοντέλο της ισότητας και αλληλεγγύης τονίζοντας ότι αν το κατορθώσουν δε θα υπάρξει ειδωλολάτρης που δε θα τον ελκύσει η χριστιανική πρόταση ζωής. Ο Γάλλος Ορθόδοξος θεολόγος Ολιβιέ Κλεμάν υποστηρίζει, πως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι ο πρώτος χριστιανός, που προσπάθησε να οργανώσει και να εφαρμόσει ένα χριστιανικό πολιτικό σύστημα στηριγμένο στην ισότητα. 

Ο Μέγας Βασίλειος τάσσεται ανοικτά υπέρ μιας κοινωνίας, όπου ο καθένας θα αμείβεται σύμφωνα με τις ανάγκες του. "Αν ο καθένας μετά την ικανοποίηση των αναγκών του άφηνε περίσσευμα για τον στερημένο, δεν θα υπήρχε κανείς πλούσιος και κανείς φτωχός". 


Από το βιβλίο του Ανδρέα Αργυρόπουλου, "Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...