Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Μούχλα και κενότητα



Ναι, είναι λογικό να αδειάζουν οι εκκλησίες. Και όχι, δε φταίει  κάποιου είδους προπαγάνδα από "σκοτεινά κέντρα". Φταίει ότι δεν έχουμε τίποτα ουσιώδες να πούμε πια. Δεν φέρνουμε κάτι φρέσκο, κάτι καινούριο. Αντιθέτως όταν μιλάμε κατακλύζει το χώρο μια μουχλίλα. Ακόμα και τα κείμενα που ανάγονται στα βυζαντινά χρόνια, σήμερα αποδίδονται με τέτοιο τρόπο ώστε κι αυτά να γεμίζουν μούχλα. Ακόμα και η γλώσσα στην οποία γράφονται οι εγκύκλιοι είναι πνιγηρή. Απομείναμε με κάτι εθνοπατριωτικούς λόγους και στείρους ηθικισμούς, ξεπερασμένους ακόμα και για αυτούς που αρέσκονται να τους ακούνε. Με άμφια που γυαλίζουν και παρουσιάζουν ενδιαφέρον μόνο σε καρακάξες , με υπερβολές μουσικές που ταλανίζουν τα αυτιά των ανθρώπων. Αντί να γίνουμε άνθρωποι καινοί μείναμε εντελώς κενοί. Και εκεί οδεύουν και οι εκκλησίες μας. 

3 σχόλια:

  1. "Με άμφια που γυαλίζουν και παρουσιάζουν ενδιαφέρον μόνο σε καρακάξες , με υπερβολές μουσικές που ταλανίζουν τα αυτιά των ανθρώπων"

    Οι καρακάξες είναι πανέξυπνα πουλιά, εδώ πάνω που είμαι τις παρακολουθώ γιατί είναι πολλές τριγύρω. Πριν κάνουν την όποια κίνηση προς κάτι που "γυαλίζει" σιγουρεύονται ότι δεν είναι...fake.
    Όσο όμως και να γυαλίζει και να τραβάει την προσοχή τους το μετράνε όση ώρα χρειαστεί, δε βιάζονται. Κι όταν πάρουν όσες πληροφορίες μπορούν γι αυτό τότε αποφασίζουν πως να προσεγγίσουν. Βεβαίως όλα είναι ρίσκο στη ζωή, αλλά σπάνια πέφτουν έξω. Επίσης συνεργάζονται μεταξύ τους όταν δεν είναι μόνες.
    Πάντως, δεν έχω δει αποτυχία τους σε ουκ ολίγες περιπτώσεις που έχω παρατηρήσει από περιέργεια και όχι μόνο.

    Το αυτί καλλιεργείται παπα Κώστα όπως όλα. Όμως στην προκειμένη δεν έχει να κάνει το αυτί ούτε οι μουσικές. Αν και όλα συνδέονται άλλα είναι που πονάνε.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To αυτί δεν καλλιεργείται στην υπερβολή. Την απορρίπτει. Όσο για τις καρακάξες ναι. Η σωστή φράση θα ήταν "ούτε για τις καρακάξες παρουσιάζουν ενδιαφέρον"... Το πρόβλημα -και αυτό που πονάει τελικά- είναι ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε το πρόβλημα της Εκκλησίας αλλά ναι, μεγάλη συζήτηση...

      Διαγραφή
    2. Όλες οι υπερβολές είναι απορριπτέες.
      Το κακό με το αυτί είναι ότι, αν κακοποιείται κατ 'εξακολούθηση αρχίζει να ξεχνάει το σωστό, το νορμάλ αν και αυτή η λέξη είναι αμφιλεγόμενη. Αυτό όμως είναι το λιγότερο σχετικά με το θέμα που συζητάμε χωρίς να σημαίνει ότι είναι αδιάφορο τελείως.
      Π

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...