Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Η παγίδα της ταχύτητας

 


Όποτε η μέγιστη ταχύτητα κάθε είδους μέσου που μεταφέρει ανθρώπους από το σπίτι στη δουλειά και τανάπαλιν γίνεται μεγαλύτερη από μία συγκεκριμένη, ο χρόνος μεταφοράς και το κόστος μετακίνησης για τον μέσο επιβάτη αυξάνονται. Αν η μέγιστη ταχύτητα σε οποιοδήποτε σημείο ενός συστήματος μεταφοράς του ανθρώπου από το σπίτι στη δουλειά και τανάπαλιν γίνεται μεγαλύτερη από μία συγκεκριμένη ταχύτητα, οι περισσότεροι άνθρωποι υποχρεώνονται να χάνουν περισσότερο χρόνο σε μποτιλιαρίσματα ή να περιμένουν πιο πολύ για ανταποκρίσεις ή να αποκαθιστούν περισσότερο καιρό την υγεία τους έπειτα από ατυχήματα. Θα πρέπει να ξοδεύουν και περισσότερο χρόνο εργασίας για να πληρώνουν για το σύστημα μεταφοράς/μετακίνησης που υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν. 

Η μετακίνηση των ανθρώπων από τη δουλειά στο σπίτι και τανάπαλιν είναι αντιοικονομική, όταν δέχεται σε οποιοδήποτε σημείο του συστήματος ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ποδηλάτου. Από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί το φράγμα της ταχύτητας του ποδηλάτου σε οποιοδήποτε σημείο του συστήματος, αυξάνεται ο συνολικός κατά κεφαλήν χρόνος που ξοδεύουν οι άνθρωποι κάθε μήνα για να χρησιμοποιούν τη βιομηχανία των μεταφορών/μετακινήσεων.

Ιβάνς Ίλλιτς- Εργαλεία για την καλή ζωή - εκδ. Νησίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...