Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Υποκριτές!

 


Βολταίρε! Ρουσσώ! Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την κατηγορία μου πως είστε Φαρισαίοι και Υποκριτές. Γιατί εσείς συνεχώς μιλάτε τις αρετές της Ανθρώπινης Καρδιάς και ιδιαίτερα της δικής σας, για να μπορείτε να κατηγορείτε τους άλλους και ειδικά τους θρήσκους, των οποίων τις πλάνες εσείς, μέσω αυτής της επίδειξης της δήθεν Αρετής, κυρίως σκοπεύετε να ξεσκεπάσετε. Ο Ρουσσώ θεώρησε τους ανθρώπους καλούς εκ φύσεως: διαπίστωσε πως ήταν κακοί και δεν απόκτησε φίλο. Η Φιλία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς συνεχή Άφεση Αμαρτιών. Το Βιβλίο που γράφτηκε από τον Ρουσσώ, με τον τίτλο Εξομολογήσεις, είναι μια απολογία και υπεράσπιση του αμαρτήματός του, και όχι μια εξομολόγηση.

Αλλά εσείς επίσης κατηγορείτε τους φτωχούς Μοναχούς και Θρήσκους πως είναι οι αιτίες του Πολέμου, ενώ αθωώνεται τους Αλέξανδρους και τους Καίσαρες, τους Λουδοβίκους και τους Φρειδερίκους που μόνοι αυτοί είναι οι αιτίες του και οι ηθοποιοί του. Αλλά η θρησκεία του Ιησού, η Άφεση της Αμαρτίας, δεν μπορεί ποτέ να γίνει η αιτία ενός πολέμου, ούτε ενός μοναδικού Μαρτυρικού Θανάτου.

Εκείνοι που υποβάλλουν σε Μαρτύρια άλλους, ή που προκαλούν Πόλεμο, είναι Θεϊστές, μα ποτέ δεν μπορούν να γίνουν Συγχωρητές της Αμαρτίας. Η Δόξα του Χριστιανισμού είναι να κατακτά με την Άφεση. Όλη η καταστροφή, επομένως, στην Χριστιανική Ευρώπη προήλθε από το Θεϊσμό, που είναι Φυσική Θρησκεία.


William Blake, Προφητικά, εκδ. Χατζηνικολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...