Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Η πλεονεξία, μητέρα όλων των κακών

 


https://anastasiosk.blogspot.com/2023/05/blog-post_35.html

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου


Ημέρα της μητέρας σήμερα. Καταθέτω λοιπόν μια κουβέντα για μια... μητέρα στρίγγλα!


«Είναι ανάγκη να εμποδίσουμε την επιθυμία της πλεονεξίας, για την οποία κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι μητέρα όλων των κακών».


Πρόταση του επισκόπου Αυρήλιου στην σύνοδο της Καρθαγένης (419), η οποία και έγινε δεκτή στον 5ο κανόνα της συνόδου. Ο Αυρήλιος και ευστοχεί και αστοχεί. Ευστοχεί στο ότι μητέρα όλων των κακών είναι η πλεονεξία (η ακαπίστρωτη διόγκωση του εγώ), αστοχεί στο ότι κανείς δεν αμφιβάλλει περί τούτου. Σαρώνει γαρ η πεποίθηση πως η ασύστολη –και δη η θεσμοποιημένη– επέκταση του εγωισμού αποτελεί πασαπόρτι για την επιτυχία. Πεποίθηση καλυμμένη φυσικά με λαμέ διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.


Αν ο προεκλογικός εκμαυλισμός δεν ανάγκαζε πλήθος ρητόρων να στάζουν μέλι, η πεποίθησή τους θα ακουγόταν ηχηρή: «Καλούλης ο Χριστούλης, αλλά ιδεοληπτικός. Άκου να βάζει ένα ανελέητο διαζευκτικό “ή” μεταξύ Θεού και Μαμωνά!».


Προσοχή, γιατί με το μέλι γλυκαίνεσαι, μα και κολλάς (είτε πρόκειται –λέμε τώρα!– για μέλι τοκογλύφων σύννομων, είτε για μέλι μοναστηριών που χρηματοδοτούν με άγιο μαμωνά)! Αντί αυτού του μελιού, λοιπόν, τι; Φυσικά αλάτι! Εκείνο το αλάτι που κρατά την αρμύρα του! Ο "ιδεοληπτικός" το ‘χει πει κι αυτό...


Θ.Ν.Π. / 14-5-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...