Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Η γραφή στο χώμα

 


Βλέποντας κανείς τις θεραπείες που πραγματοποίησε ο Ιησούς προσέχει το εξής. Μεγάλη σημασία έχει, σύμφωνα με τις διηγήσεις των Ευαγγελιστών, η επιθυμία των ασθενών να θεραπευτούν. Αυτό εκ πρώτης όψεως φαντάζει περίεργο. Ποιος ασθενής δε θέλει να θεραπευτεί; Γνωρίζοντας όμως καλύτερα τους ανθρώπους καταλαβαίνουμε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που θέλουν πραγματικά να θεραπευτούν, να απαλλαγούν από τα βάρη και τα πάθη τους. Βλέπετε όταν ένας άνθρωπος ζει για χρόνια μαζί με ένα πάθος, αυτό του γίνεται κομμάτι της φύσης του και δύσκολα θέλει να το αποχωριστεί. Γι' αυτό είναι συχνό το φαινόμενο οι άνθρωποι να πηγαίνουν στην Εκκλησία(δηλαδή στον Χριστό) όχι για να θεραπευτούν αλλά για να δικαιώσουν την ασθένεια τους.

Δε θέλουν να απαλλαγούν από το πάθος τους αλλά να τους πει κάποιος πως το κακό που κουβαλάνε δεν είναι κακό αλλά κάτι το υγιές. Έτσι όταν βρίσκονται εντός της Εκκλησίας αντί να γυρέψουν θεραπεία, γυρεύουν άλλους ανθρώπους της ίδιας νοοτροπίας ώστε να σχηματίσουν ομάδες αρκετά ισχυρές ώστε να επιβάλλουν την ασθένεια ως υγεία και ορθή διδασκαλία. Εξ ου και ο φανατισμός, οι "φύλακες της Ορθοδοξίας", οι τονίζοντες την "δικαιοσύνη του Θεού" η οποία θα επιβληθεί με μια σειρά τιμωριών στους κατά τη γνώμη τους απίστους ή νοθευτές της πίστης, και οι πάσης φύσεως συνωμοσιολόγοι και κυνηγοί των σχεδίων που ο διάβολος υφαίνει. Όλοι αυτοί δεν οδηγούνται από κάποιου είδους θερμής πίστης, απλά έφεραν τα πάθη τους εντός των τειχών της Εκκλησίας όχι για να τα θεραπεύσουν αλλά για να τα ντύσουν με ένα ψεύτικο μανδύα ώστε να τα παρουσιάσουν ως δήθεν αρετές. Γιατί σε όλα τα παραπάνω ακόμα και ο λιγότερο έμπειρος άνθρωπος μπορεί να διακρίνει την αλαζονεία, το φθόνο, τη ζήλεια, τη μιζέρια, τη μοχθηρία, να φτιασιδώνεται ώστε να παρουσιαστούν ως θερμή πίστη. Και ακόμα και ο λιγότερο εξοικειωμένος με την Καινή Διαθήκη μπορεί να βρει ομοιότητες με τον όχλο των "δικαίων" που ετοιμάζονταν να πετροβολήσουν τη μοιχαλίδα. Ο Χριστός κάτι έγραψε στο χώμα και τους είπε να ρίξει πρώτος την πέτρα όποιος είναι αναμάρτητος. Ξέρετε τι έγραφε στη χώμα σύμφωνα με την παράδοση; Τα αμαρτήματα του καθενός από τον όχλο. Και όταν αυτοί πλησίασαν και τα διάβασαν, άφησαν κάτω τις πέτρες και έφυγαν. Κάπως έτσι αντιμετωπίζονται αυτοί οι όχλοι. Τους παρουσιάζεις τα πάθη τους. Όχι ότι θα αλλάξουν. Πιθανότατα αυτοί οι άνθρωποι να ήταν από αυτούς που φώναζαν να σταυρωθεί ο Χριστός. Αλλά τουλάχιστον είχαν απογυμνωθεί από την επιφανειακή αρετή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν αν είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...