Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Των Αγίων Πατέρων της Α Οικουμενικής Συνόδου

 


Τη σημερινή Κυριακή, που η Εκκλησία μας τιμά τους Πατέρες της Α Οικουμενικής Συνόδου, διαβάζεται στους ναούς μια περικοπή από το βιβλίο των πράξεων των Αποστόλων. Μια περικοπή δυστυχώς πολύ επίκαιρη ακόμα και στις μέρες μας. Μάλλον μια περικοπή δυστυχώς πολύ επίκαιρη ιδίως στις μέρες μας. Ο Απόστολος Παύλος αποφάσισε να παρακάμψει την Έφεσο, για να μην χρονοτριβήσει στην επαρχία της Ασίας· βιαζόταν να είναι στα Ιεροσόλυμα, αν του ήταν δυνατό, την ημέρα της Πεντηκοστής. Από τη Μίλητο ο Παύλος έστειλε στην Έφεσο και κάλεσε τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας. Όταν ήρθαν και τον συνάντησαν τους είπε ανάμεσα στα άλλα: "Προσέχετε, λοιπόν, τον εαυτό σας και όλο το ποίμνιο, στο οποίο το Πνεύμα το Άγιο σας έθεσε επισκόπους για να ποιμαίνετε την εκκλησία του Κυρίου και Θεού, που την έκανε δική του με το αίμα του. Εγώ το ξέρω ότι μετά την αναχώρησή μου θα εισβάλουν σ’ εσάς λύκοι άγριοι, που δε θα λυπηθούν το ποίμνιο. Ακόμα και από ανάμεσά σας θα βγουν πρόσωπα που θα διδάσκουν πλάνες για να παρασύρουν τους πιστούς με το μέρος τους. Γι’ αυτό να αγρυπνείτε, και να θυμάστε ότι τρία χρόνια συνέχεια δεν έπαψα νύχτα και μέρα να νουθετώ με δάκρυα τον καθένα σας."

Από τότε η Εκκλησία δέχεται επιθέσεις από εξωτερικούς εχθρούς και βλέπει τη διδασκαλία της να αλλοιώνεται από εσωτερικούς πλάνους. Και ειδικά τούτα τα χρόνια, χρόνια που ο κόσμος όλος βρίσκεται σε κρίση - μία οικονομική, μία υγιειονομική, μία πολεμική -  αυξάνονται οι επιθέσεις και των δύο ειδών. 

Οι εξωτερικοί εχθροί της Εκκλησίας προσπαθούν να ρίξουν επάνω της το φταίξιμο για ένα σωρό κακά ώστε να φύγουν οι ευθύνες από πάνω τους και βρίσκουν ευκαιρία να χτυπήσουν ακόμα και την ίδια τη διδασκαλία της, να αμφισβητήσουν τους Αγίους της ακόμα και τον ίδιο τον Χριστό αν είναι δυνατόν. Και είναι εύκολο να το κάνουν σε καιρούς μπερδεμένους γιατί τότε είναι που δοκιμάζεται η πίστη των ανθρώπων και τότε είναι που πολλοί θα λυγίσουν κάτω από το βάρος των δύσκολων συνθηκών και θα είναι πιο εύκολο να μπερδευτούν και να αρνηθούν τη πίστη τους.

Και εντός της Εκκλησίας όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν τη πίστη των ανθρώπων με άλλο τρόπο. Σε ταραγμένες εποχές, εκμεταλλευόμενοι και τον φόβο και την αβεβαιότητα θα κηρύξουν ένα σωρό δικές τους ιδέες ντύνοντάς τες με ένα πέπλο μεσσιανισμού και εσχατολογίας, πολύ μακριά από τη πραγματική διδασκαλία της Εκκλησίας. Και θα το κάνουν για να αποκομίσουν προσωπικούς οπαδούς και ίδιον όφελος. Δε θα ζητήσουν ευθέως ιματισμό ή ασήμι, αλλά ξέρουν πως χειραγωγώντας τους ανθρώπους μέσω της πίστης τους, με τις ψευδείς και θολές διδασκαλίες τους θα καρπωθούν και τα δύο.

Υποχρέωση, μια υποχρέωση που δεν την αναλαμβάνουν πάντα, των ποιμένων είναι να σταθούν απέναντι και στις δύο αυτές επιθέσεις και στις εξωτερικές και στις εσωτερικές. Και όχι μόνο οι ποιμένες. Όλοι οι πιστοί οφείλουν να γνωρίζουν τη πίστη τους, να επαγρυπνούν και να μην παρασύρονται σαν άβουλα όντα σε κάθε έναν κινδυνολόγο και δήθεν υπερασπιστή της πίστης. Να στέκονται απέναντι σε κάθε συκοφάντη και σε κάθε επιτιθέμενο. Με πραότητα, με ηρεμία, με γνώση. 

Λέει ο Απόστολος Παύλος: "Τώρα, αδελφοί, σας εμπιστεύομαι στο Θεό και στο κήρυγμα που σας αποκάλυψε η χάρη του. Αυτός μπορεί να σας κάνει ώριμους στην πίστη και να σας δώσει την επουράνια ζωή μαζί με όλους όσοι είναι δικοί του." Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ώριμοι χριστιανοί, ολοκληρωμένες προσωπικότητες ώστε να μην αγόμαστε και φερόμαστε από τον καθένα. Να μην επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον μας. Να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς. Να μη φερόμαστε σαν παιδάκια που χρειάζονται συνεχώς κάποιον να τα παίρνει από το χέρι και να τα καθοδηγεί σε κάθε τους βήμα.

Η ωρίμανση είναι το ζητούμενο. Κυρίως στη πνευματική αλλά και στη καθημερινή ζωή μας. Μόνο ένας ώριμος άνθρωπος, ένα ολοκληρωμένος άνθρωπος μπορεί να είναι απαλλαγμένος από δεισιδαιμονίες και φοβίες. Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να μένει ψύχραιμος και να μην ξεγελιέται από παράλογες υποσχέσεις και ανόητες κινδυνολογίες. Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να μένει σταθερός στη πίστη του. Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να περπατήσει την οδό της σωτηρίας. Τέτοιους ανθρώπους ήλθε να μας κάνει ο Χριστός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...