Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Σύντομη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

 


Μια γρήγορη και πρόχειρη ανάλυση των αποτελεσμάτων ακολουθεί μέσα από τη διεισδυτική ματιά αυτού που κοιμάται όρθιος:

Η ΝΔ ευνόησε μια μερίδα πολιτών. Όταν υπάρχει άνοδος συνεχής των τιμών, εκτός από αυτούς που βογκάνε, υπάρχουν και αυτοί που κερδίζουν. Αυτούς τους κράτησε και μοίρασε υποσχέσεις στους επόμενους τάζοντας άνοδο μισθών και νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα διαφήμισε τη μείωση μεταναστευτικών εισροών με φράκτες και λοιπά μέσα ενώ εμφανίζεται φιλική προς διάφορες μειονότητες με πολλά χρώματα. Μια συνταγή πολύ καλή που τη βοηθά ο έλεγχος και των ΜΜΕ. Έτσι σάρωσε.


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει πως αυτοί που τον ψηφίζουν δεν είναι δικοί του αλλά δανεικοί. Δε τρελαίνονται με τις ιδεοληψίες της Κουμουνδούρου και έχουν αφήσει πίσω τους την εποχή του μνημονίου και την τότε οργή. Τέλος πάντων η "αρπαγή" ψήφων από τις γύρω δυνάμεις της αριστεράς και του κέντρου τέλειωσε και μάλλον θα αρχίσει η αντίστροφη κίνηση τώρα. Εκτός κι αν ξυπνήσουν και αλλάξουν πολλά και γρήγορα στην αξιωματική αντιπολίτευση. 


Ο πράσινος ήλιος ανατέλλει δειλά δειλά και το στυλ Ανδρουλάκη παρά τις όποιες αμφισβητήσεις έχει πέραση. Τώρα προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ έχει η επιστροφή των ψηφοφόρων που έχουν φύγει από το "Καστελόριζο" και μετά. Μια σημείωση. Ένα ΠΑΣΟΚ ως εν δυνάμει κυβέρνηση θα έχει πολύ διαφορετική αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Το ΚΚΕ είναι από τους νικητές. Ενισχύθηκε για δύο λόγους. Πρώτον είναι αρκούντως αριστερό και δεύτερον είναι αρκούντως παραδοσιακό. Δε ξέρω όμως αν θα διαχειριστεί αυτό το ποσοστό σωστά. Πολλές φορές στο παρελθόν έδειξε "απρόθυμο" να κρατήσει τις νέες δυνάμεις που το (προ)τιμούν.


Ο Βελόπουλος είναι αδιαμφισβήτητα επιτυχημένος. Με τόσες ανοησίες που λέει αλλά και με τις ύπουλες επιθέσεις κατόρθωσε να μπει άνετα στη Βουλή. Τώρα, ποιοι ψήφισαν κάποιον που έχει χειρόγραφες επιστολές του Ιησού και μπέρδεψε την Ιαπωνική εκδοχή της Παναγίας με γκέισες κλπ; Κάντε μια βόλτα, πιάστε κουβέντα με τυχαίους ανθρώπους και θα καταλάβετε.


Ο Γιάνης με ένα "ν", βρέθηκε εκεί που έπρεπε κατά τη γνώμη μου. Εκτός Βουλής. Οι παλαβομάρες δε πρέπει να επιβραβεύονται πάντα. Πάντως πιθανόν στη δεύτερη γύρα κάτι να καταφέρει.


Δε μπορώ να μη χαρώ για τη πορεία της Πλεύσης και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Με μια σεμνή προεκλογική εκστρατεία, με σοβαρό λόγο και με όραμα το ξεπέρασμα του δίπολου δεξιά-αριστερά έφτασε κοντά στην είσοδο στη Βουλή και έχει ένα μήνα να το καταφέρει στο δεύτερο γύρο. 


Η ΝΙΚΗ, ένα κόμμα από το πουθενά έκανε μεγάλη αίσθηση. Δεν είναι από το πουθενά όμως και ο πρόεδρος δεν είναι κάποιος άσχετος και χωρίς διασυνδέσεις. Συνεργάτης του Μπαλτάκου της ΕΠΟ, με μεγάλη πορεία στη δεξιά-ακροδεξιά. Έχει προοπτικές.


Δε νομίζω να ξέχασα κανέναν, ε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...