Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Ηλίθιοι (revisited)

 


Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές είναι ηλίθιοι. Κι επειδή είναι ηλίθιοι είναι και επικίνδυνοι. Θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα, όχι για να κερδίσουν κάτι, αλλά απλά για να το δημιουργήσουν. Ακόμα κι αν βλέπουν πως ζημιώνονται προκαλώντας σου κακό, θα συνεχίσουν τη σταυροφορία τους. Και επειδή αποτελούν πλειοψηφία, ειδικά στη χώρα μας συντριπτική πλειοψηφία όπως φαίνεται και στις εκλογές και στις γενικότερες επιλογές τους, δε θα μπορέσεις να τους αποφύγεις όλους αυτούς. Θα αναγκαστείς να πορευθείς μαζί με κάμποσους από δαύτους. Και θα τους βρίσκεις σε κάθε βήμα σου.

Το πιο ενοχλητικό υποείδος ηλιθίων είναι εκείνοι οι ηλίθιοι που προσπαθούν συνεχώς  να σε πείσουν για την ορθότητα των απόψεών τους ή να στην επιβάλλου. Που σου λένε πως ακριβώς πρέπει να ζήσεις τη ζωή σου. Συνήθως ακριβώς όπως ζουν αυτοί τη δικοί τους. Και είναι τόσο ευτυχισμένοι και πλήρεις που αυτή την ευτυχία και τη πληρότητα πασχίζουν να τη μεταδώσουν σε όλη την οικουμένη. Βέβαια όταν είσαι πραγματικά πλήρης και ευτυχισμένος δε ξεκινάς εκστρατεία επιβολής της ευτυχίας σου. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα που δε θα σκεφτούν ποτέ επειδή ακριβώς είναι ηλίθιοι.

Φυσικά με αυτό το γλυκύτατο υποείδος δε μπορείς να πιάσεις κουβέντα ή να προσπαθήσεις με διάλογο να τους πείσεις πως είσαι ευχαριστημένος όπως ζεις. Άλλωστε είναι χαμένος κόπος αφού αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν παρά μόνο μιλάνε ενώ τους είναι αδιανόητη η πιθανότητα να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ευτυχισμένοι ακολουθώντας διαφορετική πορεία. 

Τώρα αυτοί οι άνθρωποι, επειδή συνήθως ακολουθούν το πιο διαδεδομένο τρόπο ζωής, είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο σύστημα και σε κάθε υποσύστημα. Είναι αυτοί που θα μεταφέρουν στις δουλειές τα λόγια του αφεντικού όπως ακριβώς αυτό τα θέλει, είναι αυτοί που θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί πανικός, είναι αυτοί που θα τρέξουν να προσκολληθούν στον πιο ισχυρό του (μικρο-)περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, είναι αυτοί που θα κοιτάξουν αν συνάψουν "φιλίες" με βάση το κοντόφθαλμο συμφέρον τους και όχι στηριζόμενοι σε λεπτομέρειες όπως χαρακτήρας, ήθος, ενδιαφέροντα κλπ. Και φυσικά είναι η πλειοψηφία που ψηφίζει όπως ψηφίζει...

Το πρόβλημα με τους ηλίθιους(όλα τα ποείδη) είναι πως είναι επίμονοι, σταθεροί και τελικά ανίκητοι. Και το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό. Και το ακόμα πιο επικίνδυνο γεγονός είναι πως έχουν ήδη ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα ποσοστά ώστε να μην καταρρεύσει μια κοινωνία...



3 σχόλια:

  1. Δεν θα άλλαζα ούτε τελεία σέ αυτό το κείμενο!!!χε χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω παλι εχω αλλους προβληματισμους! Εαν θυμαμαι σωστα με βαση αυτα που εχουμε συζητησει ενας ηλιθιος ειναι απροβλεπτος και ενδεχομενως ανεξελεγχτος τοτε πως μπορουν διαφοροι επαναστατες που αργοτερα μεταβαλονται σε κρατικους ηγεμονες η και σε τυραννους οπως ηταν ο Λενιν να τους χειραγωγουν προς ωφελος τους? Οπως ανεφερα και χτες ο Λενιν χαρακτηριζε τους προδοτες των μπολσεβικων ως "χρησιμους ηλιθιους". Βαση αυτου του ορισμου που εδινε ο Λενιν πιθανον θεωρουσε γενικα τους ηλιθιους αχρηστους ωστοσο το συγκεκριμενο ειδος ηλιθιων που ηταν οι προδοτες ηταν χρησιμοι μονο ως προς το να εξυπηρετησουν τα συμφεροντα του! Με ποιο τροπο αραγε ομως μπορουσε να τους ελεγξει και να τους χειραγωγησει? Τους εδινε συγκεκριμενες υποσχεσεις οτι θα τους ικανοποιουσε τις φιλοδοξιες που εχουν? Μηπως εκμεταλευοταν τα παθη και τις αδυναμιες τους και πανω στα παθη τους τους εδινε υποσχεσεις οτι θα τους τα ικανοποιησει? Μηπως τους ασκουσε εκβιασμο στη περιπτωση που ειχαν ηδη αυτοι οι ανθρωποι λειτουργησει παρανομα εις βαρος του δικου τους του καθεστωτος ωστε να ικανοποιησουν τα παθη τους? Οπως και να εχει το πραγμα ηγεμονες σαν το Λενιν και ορισμενους αλλους μπορουσαν να χειραγωγησουν αυτους τους λεγομενους "χρησιμους ηλιθιους". Επομενως πολλοι τετοιοι ηλιθιοι γινονται πολυ ευκολα οπλα στα χερια μελλοντικων τυραννων. Ο αλλος μου ο προβληματισμος ειναι εαν οντως ολες τις φορες οι ηλιθιοι μπορουν να επιβιωνουν παντοτε απο τη στιγμη που τα αφεντικα τους τους σκοτωνουν οταν πλεον δε θα τους εχουν αναγκη η επειδη εχουν το φοβο οτι θα τους προδωσουν και αυτους σε καποια φαση οπως εκαναν με τα παλια αφεντικα τους. Ενας προδοτης "παει οπου παει και ο ανεμος". Αυτο ειναι μαλλον θα λεγαμε η δικη του η ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Απο οτι φαινεται υπαρχουν πιθανον πολλα ειδη προσαρμοστικοτητας. Υποθετω οτι η επιβιωση του προδοτη εχει να κανει με το εαν το νεο του αφεντικο ειναι ας το πουμε "ηλιθιο" ωστε να κρατησει τον υποτελη του ζωντανο για ολο το διαστημα της εξουσιας του αγνοοντας τον επικειμενο κινδυνο να το προδωσει καποια στιγμη οπως εκανε με το προηγουμενο αφεντικο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τη λεξη "ηλιθιο" την εβαλα σε εισαγωγικα γιατι ανεξαρτητα με το τι λενε οι τακτικες της στρατηγικης, της πολιτικης και της επιβολης εξουσιας δεν αποτελει εξυπναδα βαση του νομου της συνειδησεως να σκοτωνεις κανεναν ανθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...