Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Η "εκδίκηση" της αποικίας

 


https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/india-logos-eortasmoy-i-analipsi-tis-prothypoyrgias-tis-vretanias-apo-ton-risi-soynak/

Πολλοί Ινδοί δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους που ένας ινδικής καταγωγής πολιτικός, ο Ρίσι Σούνακ, θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας και μάλιστα καθώς συμπληρώνονται  ακριβώς 75 χρόνια  ανεξαρτησίας  «από την αποικιοκρατική δύναμη».


«Ο Ρίσι Σούνακ ορκίστηκε βουλευτής στην Μπαγκαβάτ Γκίτα (το ινδουστικό ιερό βιβλίο) και αναλαμβάνει πρωθυπουργός ανήμερα της εθνικής επετείου της Ινδίας,», είναι το κυρίαρχο σχόλιο.


Ο 42χρονος Σούνακ είναι γνωστό ότι τηρεί τα ινδουιστικά έθιμα και ιδίως τη γιορτή των φώτων. Τον είχαν φωτογραφίσει μάλιστα ενώ άναβε κεριά έξω από την επίσημη κατοικία του υπουργού Οικονομικών, στον αρ. 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, με την ευκαιρία του Ντιβάλι.



Κάποιοι Ινδοί ελπίζουν ότι θα ενισχυθούν οι δεσμοί της Βρετανίας με την Ινδία με την πρωθυπουργία του Σούνακ. Μάλιστα ο πρώην διπλωμάτης Ρατζίβ Ντόγκρα έγραψε στο Twitter ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σούνακ θα είναι «δώρο για το Ηνωμένο Βασίλειο και λόγος εορτασμού στην Ινδία».


Η οικογένεια του Σούνακ μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960


Ορισμένοι Ινδοβρετανοί υποστηρικτές των Συντηρητικών γιορτάζουν επίσης. Ο Ράβι Κούμαρ, 38 ετών, από το Νότιγχαμ, που είναι μέλος του κόμματος, έκανε λόγο για «σταθμό» στην ιστορία της χώρας. «Μεγάλωσα τις δεκαετίες του ’80 και ’90 και ούτε θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα έβλεπα έναν μη λευκό πρωθυπουργό στη ζωή μου. Το να βλέπω έναν Βρετανοϊνδό ηγέτη είναι εκπληκτικό», σχολίασε.


Ο Σούντερ Κατουάλα, διευθυντής της ομάδας προβληματισμού British Future, έκανε επίσης λόγο για «ιστορική στιγμή» που αποδεικνύει τις αλλαγές στη βρετανική πολιτική σκηνή και την κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες.


«Είχαμε την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό και ακολουθεί ο πρώτος ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο Ρίσι Σούνακ ήταν ο πέμπτος ασιατικής καταγωγής υπουργός της κυβέρνησης, μέχρι το 2010 δεν υπήρχε ούτε ένας», εξήγησε.


Η αποκάλυψη ότι η σύζυγος του Σούνακ, η Αξάτα Μούρτι, που είναι Ινδή υπήκοος, δεν πλήρωνε φόρο στη Βρετανία για τα εισοδήματά της στο εξωτερικό επειδή δεν θεωρείτο «μόνιμη κάτοικος» της χώρας, έπληξε τον πρώην υπουργό το καλοκαίρι, όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία απέναντι στη Λιζ Τρας. Η Μούρτι, στην οποία ανήκει το 0,9% των μετοχών της Infosys, είπε αργότερα ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρους στη Βρετανία για τα εισοδήματά της από το εξωτερικό.


«Ο Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία δεν είναι νίκη για την αντιπροσώπευση των Ασιατών», έγραψε στο Twitter η βουλευτής των Εργατικών Νάντια Γουίτομ, που έχει ινδική καταγωγή. «Είναι ένας πολυεκατομμυριούχος που, ως υπουργός Οικονομικών, μείωσε τους φόρους στα έσοδα των τραπεζών ενώ επέβλεπε τη μεγαλύτερη πτώση στο επίπεδο διαβίωσης από το 1956. Είτε είστε μαύροι, λευκοί ή ασιάτες: αν εργάζεστε για να ζήσετε, δεν είναι στο πλευρό σας», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...