Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Γάμος



" Ποτέ μην παντρεύεσαι δίχως αγάπη· φρόντιζε όμως να αγαπάς ό,τι αξίζει.

Αν η αγάπη δεν είναι το βασικό σου κίνητρο, σύντομα θα κουραστείς από τον συζυγικό βίο και θα αθετήσεις την υπόσχεσή σου για να αναζητήσεις απολαύσεις σε απαγορευμένα μέρη.

Μην αφήνεις τη χαρά να εξασθενεί , αλλά να δυναμώνεις την αγάπη· γιατί ένα από τα ταπεινότερα πάθη μας είναι να επιθυμούμε ό,τι δεν έχουμε και να το υποτιμούμε μόλις το αποκτήσουμε. "

William Penn, Καρποί της Μοναξιάς, εκδ Ροές


Είναι πεποίθηση μου ότι πολλοί γάμοι διαλύονται επειδή, πολύ απλά, κακώς έγιναν. Πιστεύω πως οι περισσότεροι από τους γάμους είναι αποτέλεσμα οποιουδήποτε άλλου παράγοντα εκτός του έρωτα. Μα αν δεν υπάρχει έρωτας, αυτός που σε ωθεί να κάνεις ένα σωρό παλαβομάρες για τον άλλον/την άλλην πώς θα δεσμεύσεις όλη σου τη ζωή μαζί του/της; Αν δεν είσαι έτοιμος/η να παρατήσεις όλα σου τα όνειρα και τις φιλοδοξίες για το άλλο μισό, τι σόι άλλο μισό σου μπορεί να αποτελέσει; Αν δεν έχεις διάθεση να θυσιάσεις την άνεση, την ηρεμία, την βολή σου τότε πώς παίρνεις ισόβιους όρκους; Ο γάμος όταν είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών, υπολογισμών ή λογικής επεξεργασίας, στη καλύτερη περίπτωση θα εκπέσει σε μια βαρετή ρουτίνα. Αλλιώς θα έχουμε εκ νέου συμβιβασμούς εντός του γάμου, με όποιες συνέπειες ψυχολογικές επιφέρουν αυτοί, ή θα οδηγηθούμε στη λύση του διαζυγίου, με την ελπίδα αυτό να είναι όσο το δυνατόν φιλικό ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις σοβαρές τόσο στους πρώην συζύγους όσο και στα παιδιά(αν υπάρχουν).

Βλέπω και στην Εκκλησία, να γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση και τη προστασία του (ορθόδοξου) γάμου αλλά στις προσπάθειες αυτές απουσιάζουν σχεδόν τελείως οι αναφορές στον έρωτα. Αναφέρονται χωρία από τη Παλαιά και τη Καινή Διαθήκη, αποσπάσματα από λόγους και βίους αγίων, αναφέρονται ένα σωρό πράγματα εκτός από τον έρωτα. Ο έρωτας, δεν είναι το ίδιο με το πάθος και τον ενθουσιασμό που αισθανόμαστε αρχικά για ένα άλλο άτομο. Έχει αυτή την ίδια ορμή και την ίδια δυναμική αλλά ενώ το πάθος ή ο πόθος αν θέλετε μετά από καιρό σβήνει, ο έρωτας μετατρέπεται σε αγάπη και συνεχίζει να υπάρχει και διατηρεί μια ιδιαίτερη φλόγα και μια ιδιαίτερη δυναμική. 

Για να το πω με μια πρόταση, χωρίς έρωτα δε στεριώνει ή δεν αναπτύσσεται όπως πρέπει ένας γάμος.

Τα παραπάνω λόγια του μεγάλου Κουάκερου στοχαστή Ουίλιαμ Πεν ακούγονται σήμερα και τόσο επίκαιρα αλλά δυστυχώς σε πολλούς μελλόνυμφους άγνωστα και ακαταλαβίστικα...

1 σχόλιο:

  1. Πριν καμποσο καιρο συζητουσα με ενα φιλο μου ποια να ειναι η ετυμολογια της λεξης "ερως". Δεν ηξερε κανεις απο τους δυο μας ποια ειναι η ετυμολογια. Τωρα μου ηρθε η εξης ερωτηση! Μηπως η λεξη "ερως" εχει καμοια σχεση με τη λεξη "ερω-τηση"? Εαν οντως εχει σχεση με τη λεξη "ερωτηση" τοτε τελικα μηπως ειναι σημαντικοτερο να ξερουμε να ερω-ταμε και οχι να απανταμε? Πολλοι ανθρωποι "ξερουν" να απαντανε στα παντα! Μηπως η λεξη "απαν-ταω" ειναι συγγενικη της λεξης "παν"? Παρεπιπτοντως και ο πανας και ο ερως ηταν μυθολογικοι "θεοι". Ο ερωτας ειχε μορφη φτερωτου ανθρωπου σαν αγγελος και ο πανας ηταν τραγοποδαρος με κερατα σαν δαιμονας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...