Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Χίπικον!

 


Η αλήθεια είναι ότι το να γράφω κείμενα με πολιτικό χαρακτήρα δεν είναι και το καλύτερό μου. Μπορεί να βρίσκω διασκεδαστικό κατά καιρούς να δείχνω την πραγματική εικόνα του συστήματος που επικρατεί και να κοροϊδεύω αυτά που μου έμαθαν για τις φοβερές αγορές που κυβερνούν τον κόσμο και πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι γι' αυτό αλλά δε με γεμίζουν αυτά τα θέματα. 

Ούτε με τα εθνικά τα καταφέρνω εδώ που τα λέμε. Δεν έχω κανένα έντονο πατριωτικό ένστικτο ούτε και τρελαίνομαι να διαβάζω για εξοπλισμούς, στρατιωτική ισχύ και τα τοιαύτα. 

Εντάξει, δεν είμαι και αδιάφορος για όλα τα παραπάνω αλλά θεωρώ πως γίνεται πολύ κουβέντα για το τίποτα. Με τα υπάρχοντα συστήματα τα πράγματα δε θα διορθωθούν ποτέ. Θα γεννάται φτώχια και καταπίεση σε κάθε γωνιά του κόσμου και μεταξύ των κρατών έχθρα και πόλεμος. Εκτός κι αν μια μέρα ξυπνήσουμε όοοολοι μαζί και πούμε, παιδιά το μηδενίζουμε, καταργούμε όλα αυτά τα συστήματα και τις βλακείες και πάμε να φτιάξουμε κάτι άλλο, κάτι καινούριο. Κι αυτό με αβέβαιη έκταση και αποτέλεσμα.

Γιατί το πραγματικό πρόβλημα είναι ο άνθρωπος και η τάση του να εξαπατά και να καταπιέζει τον συνάνθρωπό του σε κάθε επίπεδο όταν του δίνεται η ευκαιρία. Και φυσικά ό,τι σύστημα και να φτιάξει ο άνθρωπος, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις του, στο τέλος κάποιος θα κοιτάξει να επωφεληθεί εις βάρος των άλλων. Και μετά κι άλλος. Κι άλλος. Κι άλλος. Οπότε όσο υπάρχουν άνθρωποι και συστήματα και όσο θα μιλάμε γι' αυτά αντί για το πως θα γίνουμε πιο φιλικοί, πιο αλληλέγγυοι, πιο υποφερτοί ο ένας για τον άλλο και πως θα οικοδομήσουμε ένα κόσμο πάνω σε αυτές τις ιδέες και όχι πάνω στην ελευθερία ή τον έλεγχο της αγοράς στα ίδια θα γυρνάμε. Άλλωστε το θέμα δεν είναι η ελευθερία ή ο έλεγχος της αγοράς αλλά η κατάργησή της. 

Και να κλείσω με κάτι άσχετο. Κάπου το διάβασα αλλά μετά το έχασα. Δεν υπάρχει καμία επιστήμη της οικονομίας και καμία οικονομική επιστήμη. Αυτά είναι μπαρούφες για να λένε στις σχολές και να φουσκώνουν μεταξύ τους από υπερηφάνεια. Η οικονομία και ό,τι σχετικό δεν έχει σχέση με την επιστήμη. Με την πλεονεξία και τη σπατάλη έχει μόνο. Με τη δίψα για κέρδος και πολυτέλεια. Έτσι για να μη κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αιρετικός

  Είχα διαβάσει κάπου πως κάποιος γέροντας ή άγιος έλεγε πως μπορούμε τα πάντα να ανεχόμαστε χωρίς να απαντούμε εκτός από το να μας πουν αιρ...