Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Λυκάνθρωπος

 


Λατρεύω τις ιστορίες με λυκανθρώπους. Για την ακρίβεια λατρεύω τον ίδιο το θρύλο τον λυκανθρώπων. Πολλοί σύγχρονοι μελετητές βλέπουν πίσω από το θρύλο (φυσικά) σεξουαλικά ένστικτα και ορμές. Δε ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό ή είναι η τρέλα που έχει κατακυριεύσει τον δυτικό άνθρωπο τις τελευταίες δεκαετίες να συνδέει τα πάντα με το σεξ(η αλήθεια είναι πως πολλά, πάρα πολλά συνδέονται αλλά όχι όλα).

Τέλος πάντων. Εμένα δε με τραβάει το θέμα των καταπιεσμένων ενστίκτων. Αλλά η τραγική μοίρα του λυκανθρώπου. Κάποιος γίνεται λυκάνθρωπος από πολλούς λόγους. Είτε επειδή δαγκώθηκε από άλλον λυκάνθρωπο είτε επειδή κάποιος τον καταράστηκε είτε επειδή έπεσε πάνω του κάποια θεία τιμωρία είτε επειδή ήταν απλά άτυχος.

Έτσι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τρομερή μοίρα για την οποία τις πιο πολλές φορές δεν ευθύνεται αλλά και δεν έχει κάποιο τρόπο να της διαφύγει. Δεν μπορεί ούτε τον εαυτό του να ελευθερώσει αλλά ούτε και τα αγαπημένα του πρόσωπα να προστατέψει αφού όταν μεταμορφώνεται χάνει εντελώς τον έλεγχο. 

Ο πρωταγωνιστής, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, γίνεται δέσμιος του χαοτικού κόσμου στον οποίο κατοικεί και δέχεται χτυπήματα που δε μπορεί να αποκρούσει καθώς δε ξέρει ούτε την αιτία αλλά ούτε και τον δράστη των χτυπημάτων. Μόνη διέξοδος ώστε να σπάσει η κατάρα, που χωρίς προφανή λόγο τις πιο πολλές φορές, τον βρήκε είναι ο ίδιος του ο θάνατος πριν προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή.

Έτσι διαβάζοντας μια τέτοια ιστορία ή βλέποντας μια ταινία, ξέρουμε από πριν ότι το τέλος δε μπορεί να είναι ευτυχές. Βλέπουμε τον ήρωα να πολεμά μια απέλπιδα μάχη όχι με κάποιον εξωτερικό παντοδύναμο εχθρό αλλά με μια άγνωστη δύναμη που έχει τόσο βαθιά ριζώσει μέσα του ώστε είναι πια ο ίδιος του ο εαυτός. 

Ίσως να φταίει ότι πάντα με συγκινούσαν οι προσπάθειες με μηδενικές πιθανότητες επιτυχία, ίσως επειδή ο λύκος σαν ζώο είναι πανέμορφος, μπορεί για λόγους που ακόμα δεν έχω ανακαλύψει αλλά, ναι, ο θρύλος του λυκανθρώπου είναι ο αγαπημένος μου. Πιο πολύ και από αυτόν του βρικόλακα.


ΥΓ. Αναφέρομαι στη πιο διαδεδομένη εκδοχή του θρύλου καθώς υπάρχουν κι άλλες εκδοχές κατά τις οποίες ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο ακολουθώντας ένα τελετουργικό  αλλά και άλλες ποικίλες εκδοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...