Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Τεχνολογικά...

 


Σε πολύ γενικές γραμμές, είμαι άνθρωπος που χαίρομαι με τη πρόοδο και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Είμαι ευτυχής που δεν τρώμε πια ωμό κρέας αλλά τηγανίζουμε μπέικον. Που τα μήλα δε τα τρώμε από το δέντρο αφαιρώντας τα σκουληκάκια που μπορεί να έχουν χωθεί μέσα αλλά τα κάνουμε μηλόπιτα. Χαίρομαι που φοράμε φόρμες και μποτάκια αντί για δέρματα άγριων ζώων. Και να νιώθω μια περηφάνια για το είδος μας όταν με το πάτημα ενός κουμπιού έχουμε φως ή θερμότητα αντί να τρίβουμε ξύλα μεταξύ τους ή να χτυπάμε πέτρες. 

Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει τη καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλεί αυτή η πρόοδος αλλά ας είμαστε σοβαροί. Μερικά είδη λιγότερα σε χλωρίδα και πανίδα, αρρώστιες που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος και τη καταστροφή του όζοντος και δυο τρεις νεκρές θάλασσες δε θα με πείσουν πως πρέπει να απεμπολήσουμε τις ανέσεις της προόδου και του πολιτισμού μας.

Αυτά είναι για κάτι χίππηδες που στενοχωριούνται όταν βλέπουν στο δρόμο κανένα σκαντζόχοιρο ή καμιά αλεπού σκοτωμένα από ένα αμάξι μεγάλου κυβισμού το οποίο χωρίς σοβαρό λόγο βρισκόταν εν κινήσει και έτρεχε πάνω στην άσφαλτο που τσουρουφλούσε από τον ήλιο. Αρνούνται να δουν την ομορφιά και το μεγαλείο της τετράτροχης μεταλλικής μάζας που σκίζει τον αέρα. Και που πολλαπλασιάζεται και με καλύτερους ρυθμούς από τα ανόητα τετράποδα.

Ή για εκείνους τους ευαισθητούληδες τύπους που ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση ατομικής ενέργειας και πυρηνικών όπλων. Κλείνουν τα μάτια όλοι αυτοί στην ποσότητα ενέργειας και τη σπουδαιότητα ενός κερδισμένου πολέμου. Και υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα με επιχειρήματα  των οπισθοδρομικών κατά της ιλιγγιώδους προόδου του ανθρώπινου γένους.

Εκεί που έχουν ένα δίκιο είναι στο ξυπνητήρι. Εκεί ναι. Θα συμφωνήσω. Ποιος ο λόγος να έχεις ένα μηχάνημα που να παράγει εκκωφαντικό ή/και διαπεραστικό ήχο στη καλύτερη ώρα του ύπνου; Δε μας έφτανε ο παλιός καλός κόκορας; Άσε που προσπαθώντας να κλείσεις το ξυπνητήρι μπορεί να το σπάσεις και να πρέπει να πάρεις άλλο ενώ ο κόκορας δε σπάει ποτέ. Το πολύ πολύ να σε τσιμπήσει. Για να μη πω ότι ο κόκορας γίνεται πολύ ωραίος κρασάτος ενώ ένα ξυπνητήρι που μαγείρεψα έτσι κάποτε δεν τρωγόταν.

Έτσι λοιπόν, παρέθεσα σε λίγες γραμμές την άποψή μου για τη σημασία της τεχνολογικής προόδου της ανθρωπότητας και διέλυσα τα όποια αντίθετα επιχειρήματα υπάρχουν. Και όποιος διαφωνεί μπορεί να πάει να μείνει στη πιο κοντινή του σπηλιά. Άντε να κάνουμε καμιά δουλειά τώρα!


2 σχόλια:

  1. Η τεχνολογικη αναπτυξη του ανθρωπου ειναι ετσι και αλλιως μονοδρομος που δε τη σταματαει ενας ανθρωπος η καποιες ομαδες ανθρωπων. Το προβλημα στην εποχη μας δεν ειναι η τεχνολογια αυτη καθ'εαυτη αλλα ο τροπος που επιλεγει να τη χρησιμοποιησει ενας ανθρωπος. Ο ανθρωπος κατασκευαστηκε απο το Θεο να κανει σωστη διαχειριση του περιβαλλοντος και οχι καταχρηση παρακινουμενος απο την απληστια του. Η καταχρηση των φυσικων πορων του περιβαλλοντος εχει επιφερει τα αρνητικα αποτελεσματα που βλεπουμε σημερα. Καλο θα ηταν να θυμομαστε οτι η αναπτυξη της τεχνολογιας εχει επιφερει "ανεσεις" τις οποιες δυστυχως απολαμβανουν ορισμενες ομαδες ανθρωπων ενω συνεχιζουν να υπαρχουν ανθρωποι που στερουνται ακομη και τα βασικα για την επιβιωση. Το αυτοκινητο καλο ειναι να το εχει ενας ανθρωπος για να πηγαινει στις δουλειες του και σε μακρινες αποστασεις οταν εχει χρονικη πιεση να διεκπεραιωσει εργασιες. Γιατι ομως να το χρησιμοποιει για ψηλου πηδημα και οταν θελει να παει μια βολτα να μη πηγαινει βολτα με τα ποδια για να γυμναστει κιολας αφου εξαλλου το καθισιο δε κανει καλο στην υγεια και αμα τρωει συνεχεια τηγανιτα και γλυκα κανει ακομη χειροτερο κακο στην υγεια του. Ξενερωτα ολα αυτα που λεω αλλα τι να κανουμε αφου αυτη ειναι η αληθεια! Μετα θα μου πει καποιος οτι οι ιδιοι οι γιατροι που τα λενε στους αλλους δε τα πρατουν αυτοι για τους εαυτους του. Και εγω μπορω να του πω οτι εαν τα πρατει ο γιατρος ολα αυτα μηπως θα γινει προτυπο προς μιμηση και θα κατσουν ορισμενοι ανθρωποι να τον μιμηθουν? Η αλληλοκοροιδια παει συννεφο. Καλο ειναι να εχει ενας ανθρωπος ενα κινητο για ΣΟΒΑΡΕΣ δουλειες και οχι να καθεται να μιλαει με τις ωρες για ανουσια θεματα η να καθεται να αγοραζει καινουριο πιο εξελιγμενο μοντελο επειδη οι διαφημισεις καθονται και "κατασκευαζουν" υπερκαταναλωτες για να πουλησουν τα προιοντα τους. Επομενως υπαρχει μια τραγικοτητα στην ιστορια θα λεγαμε. Ο ορος "τεχνολογια" υποτιθεται οτι απευθυνεται σε συσκευες με καποια λειτουργια αλλα ο τροπος που χρησιμοποιουν σημερα ορισμενοι ανθρωποι τη τεχνολογια δεν εχει καμοια απολυτως ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτος απο την απληστεια του ανθρωπου-ενα γεγονος που ουσιαστικα εναι γνωστο σε πολλους υποθετω ανθρωπους-που ειναι υπευθυνη για το ΛΑΘΟΣ τροπο αναπτυξης του ανθρωπου ενα αλλο αλλο φαινομενο που δινει "τροφη" για συνεχεια σε ολον αυτον το κατηφορο ειναι και ο τυφλος ενθουσιασμος η μαλλον ο εκστασιασμος της φαντασιας του ανθρωπου που βλεπει ολα αυτα τα επιτευγματα και τα θεωρει "θεικα", "φαντασμαγορικα" και ουτω καθ'εξης. Πολλοι ανθρωποι ψαχνουν να βρουν ενα φαινομενο να τους εκστασιασει τη φαντασια τους γιατι θελουν να "πεταξουν" στα συννεφα. Το προβλημα ομως ειναι οτι πολλοι ανθρωποι θελουν να μαθουν να "πετανε" χωρις να εχουν μαθει πρωτα να ΠΕΡΠΑΤΑΝΕ στη γη. Τη λεξη "πετανε" την εβαλα σε εισαγωγικα επειδη δεν ειναι κακο ενας ανθρωπος να φτασει σε καποιο υψος-αναλογως βεβαια το τι θεωρουμε ως "υψος"-αλλα κακο ειναι να εχει την απαιτηση να αναπτυχθει οταν δε βασιζεται σε σωστα ΘΕΜΕΛΙΑ και εχει την απαιτηση να φτασει απο το Α στο Ω απο τη μια μερα στη αλλη χωρις αγωνα και χωρις να κουραστει. Η αναπτυξη του ανθρωπου ειναι η φυσικη του πορεια αλλα ειναι αφυσικη η ασκοπη βιασυνη και ακομα πιο αφυσικη η "προοδος" χωρις ΑΛΗΘΙΝΟ ΑΓΩΝΑ. Ο ανθρωπος πρεπει να εχει διακριση να ξερει σε ποιες περιπτωσεις πρεπει να κινειται με γρηγορους ρυθμους και σε ποιες περιπτωσεις πρεπει να πηγαινει με αργους ρυθμους γιατι δεν ειναι ολες οι συνθηκες το ιδιο. Οποτε ωφειλει να εχει προσαρμοστικοτητα και να μαθαινει να μπορει να επιβιωνει και σε καταστασεις οπου μπορει να μην εχει στα χερια του καποιο συγχρονο εργαλειο της τεχνολογιας που θα του λυσει ενα η καποια προβληματα που μπορει να του παρουσιαστουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...