Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Φιλία



Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αποκαλούν φιλία, στη πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια υπολογιστική πράξη. Τα δύο μέρη ζυγίζουν την κατάσταση, κοιτούν πόσο και αν μπορούν να ωφεληθούν και προχωράνε στη σύναψη αυτού του "δεσμού φιλίας". Στην καλή περίπτωση και τα δύο μέρη αποκομίζουν οφέλη. Άλλος λιγότερα άλλος περισσότερα ή μπορεί να υπάρχει και μια κάποια ισορροπία. Στη κακή περίπτωση μόνο ένα εκ των δύο μερών αποκομίζει οφέλη οπότε εκεί μιλάμε για εκμετάλλευση καλυμμένη με έναν μανδύα φιλίας. 

Αυτός είναι και ο πιο συνηθισμένος τύπος φιλίας. Υπάρχουν και άλλοι, όπως η φιλία με κάποιον του οποίου η συμπεριφορά διασκεδάζει ή έχει τη τάση να σχολιάζει αρνητικά όλους τους άλλους ώστε να μας κάνει εμάς να αισθανόμαστε όμορφα. Υπάρχει και αυτό που λέω υποτακτική φιλία όπου το ένα μέρος αναλαμβάνει ουσιαστικά το ρόλου του ακολούθου και πολλές άλλες και ποικίλες μορφές.

Θα πει κάποιος πως αυτά δεν είναι πραγματική φιλία. Από τη στιγμή που τα δύο μέρη αποκαλούν αλλήλους ως φίλους, τότε μιλάμε για φιλία. Ασχέτως αν μας αρέσει ή όχι. Υπάρχει αυτό που ονομάζουμε πραγματική φιλία. Θεωρώ πως ναι. Είναι λίγο σπάνια σε αυτή τη μορφή αλλά νομίζω πως μπορεί να βρεθεί.

Αυτά τα φιλοσοφικά για σήμερα, μου ήρθαν γιατί κάπου διάβασα ένα κείμενο για κάποιον αρχαίο φιλόσοφο που εξηγούσε κάποιες μορφές φιλίας και έμοιαζε πολύ με κάτι που είχα πει σε μια παρέα όταν ακόμα ήμουν στο λύκειο και αφού είχα ακούσει τη λέξη "φιλία" σε μια συζήτηση καμιά εκατοστή φορές σε μισή ώρα. Είχα πει πως "δεν υπάρχει φιλία, απλά υπάρχει καλή και κακή εκμετάλλευση των ανθρώπων". Μεγάλες κουβέντες από την εποχή που ήμουν νέος και ένας καθώς πρέπει μηδενιστής!

3 σχόλια:

  1. Προσωπικα πιστευω οτι στην νιοτη μας κατα τη περιοδο της εφηβειας οι ανθρωποι μπορει να βλεπουμε τις ανθρωπινες σχεσεις περισσοτερο "ρομαντικες". Τη λεξη "ρομαντικες" την εβαλα σε εισαγωγικα διοτι ακομη και σε εκεινη τη περιοδο της ζωης τους πολλοι ανθρωποι βλεπουν τα πραγματα επιφανειακα παρα το γεγονος οτι μπορει να μην υφισταται καποια υλικη δοσοληψια με τη μορφη που υπαρχει στις σχεσεις των ενηλικων. Για να γινω λιγο πιο σαφης. Μια κοπελα μπορει οταν ειναι στην εφηβεια της να κοιταξει εναν αντρα μονο απο την εμφανιση του αλλα πιθανον να μην ενδιαφερθει σε εκεινη τη συγκεκριμενη χρονικη περιοδο για το τι "εχει" στο πορτοφολι του ενω οταν ενηλικιωθει αρχιζει η κοπελα αυτη και τα "βλεπει" τα πραγματα διαφορετικα. Αυτο δε το αναφερω για να θιξω το κερδοσκοπισμο ορισμενων γυναικων απλα το αναφερω επειδη ειναι φυσικο επομενο οταν οι ανθρωποι-και αντρες και γυναικες-βρισκονται ακομη στην εφηβεια να συντηρουνται οικονομικα απο τους γονεις τους οποτε να μην εχουν την εγνοια της επιβιωσης. Ετσι ενας ανθρωπος-για να μην αναφερομαστε ΜΟΝΟ στις γυναικες-κοιταζει στη συγκεκριμενη περιοδο της ζωης του τον αλλον ανθρωπο απο το ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ και οχι απο το ΕΧΕΙΝ. Βεβαια μου εχει δημιουργηθει αρκετες φορες ο προβληματισμος εαν και το ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ενος ανθρωπου ουσιαστικα υπαγεται και στο ΕΧΕΙΝ αφου η εξωτερικη μας εμφανιση μεταβαλλεται με το περασμα το χρονου. Οποτε μηπως αραγε και η εξωτερικη μας εμφανιση ανηκει σε αυτα που ΕΧΟΥΜΕ και δεν ειναι ουσιαστικα αυτο που ΕΙΜΑΣΤΕ? Αυτο πραγματικα πιστευω οτι πραγματικα ειναι μεγαλο θεμα για συζητηση. Ωστοσο αναρωτιεμαι γιατι πολλοι αντρες συνεχιζουμε και οταν ενηλικιωθουμε και κοιταμε μια γυναικα κυριως απο το φαινεσθαι και οχι τοσο απο το εχειν. Στα πολυ παλια χρονια οι αντρες κοιταζαν τη γυναικα και απο το εχειν αλλα τοτε ηταν παντελως διαφορετικες οι κοινωνικες αντιληψεις ως προς τη θεση της γυναικας μεσα στη κοινωνια. Ξεφυγα ομως τελειως απο το θεμα της συζητησεως που ειναι η φιλια. Απλα ανεφερα και το θεμα της ερωτικης σχεσης μεταξυ του αντρα και της γυναικας επειδη παρουσιαζει καποιες ομοιοτητες θα ελεγα με το θεμα της φιλιας. Παντως ειναι γενικοτερα γνωστο οτι και η φιλια στην εποχη μας εχει καταντησει μια κοινη εμπορικη σχεση. Η αληθινη φιλια ειναι ουσιαστικα ενα σπανιο φαινομενο και οι αλλες περιπτωσεις που ονομαζουμε "φιλιες" ειναι ουσιαστικα κοινωνικες γνωριμιες οι οποιες εχουν την ιδια αξια που εχουν οι σχεσεις μεταξυ των πολιτευομενων των διαφορων κομματων και των ψηφοφορων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καί στο γάμο πολλές φορές ισχύει ή ίδια νοοτροπία ,στον περίγυρο μου έχω δει πολλούς νά παντρεύονται με αυτή την λογική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γαμος ειναι εαν μη τι αλλο η καταληξη μιας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ερωτικης σχεσης που εχει και σα βαση της τη γηινη αγαπη που βαζουμε εμεις ως προσπαθεια με το αυτεξουσιο μας και σα σκοπο της την επιτευξη της Τελειας Αγαπης που αποτελει το ενα απο τα 2 στοιχεια της κατα Χαρη θεωσης που καλειται να φτασει ο ανθρωπος. Ολοι οι αλλοι "γαμοι" που βασιζονται σε δοσοληψιες ειναι εμπορικες σχεσεις και εχουν ημερομηνια ληξης. Και ακομη και εαν δε τερματιστουν αυτες οι σχεσεις ποτε θα υπαρξουν ωστοσο πολλες φορες αποδεκτες των αρνητικων συνεπειων τετοιων σχεσεων. Αυτοι οι αποδεκτες ειναι τα παιδια.

      Διαγραφή

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...