Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Το ριζικό μονοπώλιο των αυτοκινήτων

 


Τα αυτοκίνητα μπορούν να μονοπωλούν την κυκλοφορία. Μπορούν να διαμορφώνουν μια πόλη κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους, όπως έχουν κάνει καταργώντας πρακτικά τη μετακίνηση με τα πόδια ή με το ποδήλατο στο Λος Άντζελες. Μπορούν να εξαφανίσουν τη ποτάμια κυκλοφορία στην Ταϊλάνδη. Ριζικό μονοπώλιο αποτελεί το γεγονός ότι η μηχανοκίνητη κυκλοφορία περιορίζει το δικαίωμα στο βάδισμα και όχι ότι περισσότεροι οδηγούν Σεβρολέτ από όσους Φορντ. Αυτό που κάνουν τα αυτοκίνητα στον άνθρωπο εξαιτίας αυτού του ριζικού μονοπωλίου είναι τελείως διαφορετικό και ανεξάρτητο απ' αυτό που κάνουν καίγοντας βενζίνη που θα μπορούσε να μετατραπεί σε τρόφιμα σε έναν κόσμο υπεργεμάτο από ανθρώπους. Είναι διαφορετικό κι από την ανθρωποσφαγή που προκαλούν τα αυτοκίνητα. Φυσικά, τα αυτοκίνητα είναι όντως επικίνδυνα και πολυδάπανα. Αλλά το ριζικό μονοπώλιο που εγκαθιδρύουν είναι καταστροφικό με έναν ιδιάζοντα τρόπο. Τα αυτοκίνητα δημιουργούν απόσταση. Ρίχνουν σφήνες μεγάλων αυτοκινητόδρομων μέσα σε κατοικημένες περιοχές και μετά αποσπούν με τη βία διόδια για τη διέλευση από τη γέφυρα που ενώνει μεταξύ τους τους ανθρώπους τους οποίους απομακρύνουν αυτοί οι ίδιοι οι αυτοκινητόδρομοι. Το μονοπώλιο αυτό πάνω στο έδαφος δίνει τον χώρο βορά στα αυτοκίνητα. Καταστρέφει το περιβάλλον για τα πόδια και τα ποδήλατα. Και αν ακόμη μπορούσαν να κινηθούν τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον και αποσυμφορώντας τις δημόσιες μεταφορές/μετακινήσεις, οι απάνθρωπες ταχύτητές τους θα υποβάθμιζαν την εγγενή κινητικότητα του ανθρώπου και θα τον υποχρέωναν να ξοδεύει περισσότερο χρόνο για τη μετακίνησή του. 


Ιβάν Ίλιτς, Εργαλεία για την καλή ζωή, εκδ. Νησίδες

2 σχόλια:

  1. Καμία ανησυχία, κοντά είναι ο καιρός που θα ψάχνουμε για γαϊδουράκια μουλαράκια κλπ να μας πηγαίνουν για τα ψώνια και τις βόλτες. Άσε που πιθανόν να νεκραναστήσουν και κανένα πετούμενο από το παρελθόν να μας κουβαλάει. Απ' ότι διάβασα κάπου ήδη πειραματίζονται καιρό τώρα με κάτι απομεινάρια DNA ειδών που έχουν εξαφανιστεί χιλιάδες χρόνια πριν.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...