Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Της Χαναναίας

 



Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς αναχώρησε για την περιοχή της Τύρου και της Σιδώνας. Τότε μια γυναίκα Χαναναία βγήκε έξω από τα όρια της περιοχής εκείνης και του φώναζε δυνατά: «Ελέησέ με, Κύριε, Υιέ του Δαβίδ. Η θυγατέρα μου βασανίζεται από δαιμόνιο». Αυτός δεν της απαντούσε λέξη. Τον πλησίασαν τότε οι μαθητές του και τον παρακαλούσαν: «Διώξε την, γιατί μας ακολουθεί και φωνάζει». Ο Ιησούς είπε: «Έχω αποσταλεί μόνο για τους πλανεμένους Ισραηλίτες». Εκείνη όμως ήρθε και τον προσκύνησε λέγοντας: «Κύριε, βοήθησέ με». Αυτός της αποκρίθηκε: «Δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών και να το πετάξει στα σκυλιά». «Ναι, Κύριε», είπε εκείνη, «αλλά και τα σκυλιά τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους». Τότε ο Ιησούς της απάντησε: «Μεγάλη είναι η πίστη σου, γυναίκα! Ας γίνει όπως το θέλεις». Κι από κείνη την ώρα γιατρεύτηκε η θυγατέρα της. 

Άντε τώρα, να πας να εξηγήσεις αυτό το κομμάτι σήμερα, που ο όρος της αγάπης έχει πολυχρησιμοποιηθεί και κατακουρελιαστεί από όλους αυτούς τους υπερευαίσθητους ψευτοαγωνιστές των δικαιωμάτων. Άντε τώρα να μιλήσει σήμερα η Εκκλησία με τον τρόπο αυτό του Χριστού. Η γλώσσα της αγάπης, της πραγματικής αγάπης δεν περιλαμβάνει πάντα το χάιδεμα και το καλόπιασμα. Μερικές φορές χρειάζεται να είναι φαινομενικά σκληρή. 

Και άντε να εξηγήσεις σήμερα το λόγο αυτό του Χριστού και στους πιστούς. Σε αυτούς που θεωρούν πως είναι πιστοί δηλαδή. Που μπλέκουν τον Χριστό με την εθνική τους περηφάνεια. Άντε να τους εξηγήσεις πως ο Χριστός δε μιλά με σκληρά λόγια στη Χαναναία μόνο για να δοκιμάσει τη πίστη της. Το κάνει για να τον ακούσουν και οι μαθητές Του, οι οποίοι ακολουθώντας ακόμα τον καθαρά εβραϊκό τρόπο σκέψης θεωρούν πως ο Χριστός έχει έρθει μόνο γι' αυτούς. Και τους δείχνει, όταν του ζητούν να κάνει τη χάρη της Χαναναίας γιατί είχε γίνει φορτική, πόσο αποκρουστικός και πόσο άσχημος είναι ο τρόπος αυτός όταν ακούγεται φωναχτά. Ο Χριστός μιλά με τα πιο σκληρά λόγια που μίλησε ποτέ για να αφυπνίσει και τους μαθητές Του. 

Και τέλος πως να καταλάβουμε κι εμείς οι ίδιοι αυτά τα λόγια; Πώς να συνειδητοποιήσουμε τις ποιότητες αυτής της γυναίκας; Έξυπνη και εύστροφη, όπως φαίνεται από την απάντησή της, ακλόνητη στη πίστη της, όπως φαίνεται από την επιμονή της και πραγματικά ταπεινή όπως φαίνεται από τον τρόπο που αδιαμαρτύρητα δέχεται τα λόγια του Χριστού. Πώς να καταλάβουμε τον κόσμο που μας αποκαλύπτει; Τη πραγματική ζωή που μας αποκαλύπτει; 

Η σημερινή περικοπή διδάσκει πολλούς και πολλά. Αλλά συνήθως λίγοι είναι αυτοί που έχουν αυτιά για να τα ακούσουν και μάτια για να τα δουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...