Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

«Μετανοείτε γιατί έφτασε η βασιλεία του Θεού».

 


Εκείνο τον καιρό, όταν έμαθε ο Ιησούς πως συνέλαβαν τον Ιωάννη, έφυγε για τη Γαλιλαία. Εγκατέλειψε όμως τη Ναζαρέτ και πήγε κι έμεινε στην Καπερναούμ, πόλη που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, στην περιοχή των φυλών Ζαβουλών και Νεφθαλείμ. Έτσι πραγματοποιήθηκε η προφητεία του Ησαΐα που λέει: Η χώρα του Ζαβουλών και η χώρα του Νεφθαλείμ, εκεί που ο δρόμος πάει για τη θάλασσα και πέρα από τον Ιορδάνη, η Γαλιλαία που την κατοικούν ειδωλολάτρες, εκεί αυτοί που κατοικούνε στο σκοτάδι είδαν φως δυνατό. Και για όσους μένουν στη χώρα που τη σκιάζει ο θάνατος ανέτειλε ένα φως για χάρη τους. Από τότε άρχισε κι ο Ιησούς να κηρύττει και να λέει: «Μετανοείτε γιατί έφτασε η βασιλεία του Θεού».

Έτσι λοιπόν ξεκινά ο Ιησούς τη διδασκαλία Του. Με αυτή την απλή φρασούλα. «Μετανοείτε γιατί έφτασε η βασιλεία του Θεού». Έφτασε η Βασιλεία του Θεού. Όχι φτάνει ή θα φτάσει ή έρχεται. Έφτασε, είναι ήδη εδώ. Από τη στιγμή που γεννήθηκε ο Χριστός η Βασιλεία του Θεού είναι εδώ. Στη γη. Ανάμεσα στους ανθρώπους. 

Πού είναι λοιπόν αυτή η Βασιλεία; Πότε έφτασε; Γιατί δε τη βλέπουμε; Αν κοιτάξουμε γύρω μας ο κόσμος είναι γεμάτος αδικία, πολέμους, ασθένειες, φτώχεια, εξαθλίωση, έγκλημα, εκμετάλλευση, καταστροφές ανθρωπιστικές και οικολογικές.. Ο δε σύγχρονος άνθρωπος δε πτοείται από όλα αυτά και θέλει να επικρατήσει επί της της φύσεως. Παλεύει όχι να διορθώσει τα κακά που αυτός προκαλεί στους συνανθρώπους του αλλά να πάρει τη θέση του Θεού στο σύμπαν. Προσπαθεί σήμερα εν μέσω του χάους που ο ίδιος έχει δημιουργήσει να πάρει τον πλήρη έλεγχο από την ίδια τη φύση. Βλέπουμε να χτίζεται για άλλη μια φορά ο Πύργος της Βαβέλ. Βλέπουμε εγκλήματα που θα έκαναν ακόμα και τους κατοίκους των Σοδόμων να κοκκινήσουν από ντροπή. Ο σημερινός άνθρωπος καμία διαφορά δεν έχει από αυτόν της Παλαιάς Διαθήκης. Οπότε πού είναι αυτή η Βασιλεία του Θεού που μας είπε ο ίδιος ο Χριστός πως ήρθε;

Και όμως είναι εδώ. Δίπλα μας, μπροστά μας, ανάμεσά μας. Είναι εδώ. Γιατί με τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού τη διδασκαλία, τη θυσία και την ανάστασή Του, ο Θεός συμφιλιώθηκε με τον άνθρωπο. Η πύλη άνοιξε και μπορούμε να τη διαβούμε. Ο δρόμος είναι στενός και δύσκολος αλλά πλέον είναι ανοιχτός. Ο ίδιος ο Χριστός τον άνοιξε. Κι εμείς έχουμε να καταβάλλουμε τη προσπάθεια που μας αναλογεί μέχρι το σημείο συνάντησης με το Χριστό. Από το σημείο αυτό και μετά είναι ο Χριστός που θα μας οδηγήσει ως την πύλη. 

Η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι μυστική. Και μυστικός είναι και ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό. Είναι μυστικός όχι επειδή τον κρατά κάποιος κρυφό, είναι μυστικός γιατί ενώ είναι εκεί μπροστά σε όλους, εντούτοις λίγοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν αν τον δουν. Γιατί οι πολλοί δε θέλουν αν ανοίξουν τα μάτια τους, δε θέλουν να δουν το δρόμο και το κυριότερο, δε θέλουν να τον περπατήσουν. Και από την έλευση του Χριστού και μετά μόνο ένας μας εμποδίζει να βαδίσουμε το δρόμο προς τη βασιλεία του Θεού. Ο ίδιος μας ο εαυτός, ο φορτωμένος με πάθη και αμαρτίες. Από τα οποία πάθη και τις αμαρτίες είμαστε πολύ συχνά εξαιρετικά απρόθυμοι να απαλλαγούμε. 

Όμως ο δρόμος είναι ανοικτός . Και πλέον τα χερουβίμ δε φυλούν το πέρασμα με πύρινη ρομφαία. Η Βασιλεία του Θεού είναι εδώ. Την εγκαθίδρυσε ο ίδιος ο Κύριος μας ο Ιησούς Χριστός εγκαθιδρύοντας την Εκκλησία Του. Και οι πόρτες της είναι πάντα ανοικτές για όποιον θέλει να τις διαβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...