Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Καθαρά χέρια, καρδιά όμως;

 


Κάποτε, οι Φαρισαίοι είδαν κάποιους μαθητές του Ιησού να τρώνε χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους και βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν τον Χριστό για παράβαση των εθίμων των Εβραίων. Οι Εβραίοι είχαν ως παράδοση να πλένουν τα χέρια τους σχεδόν τελετουργικά πριν το φαγητό αλλά και τα σκεύη πριν τα χρησιμοποιήσουν. Και αυτό αφού είχαν μόλις δει τον Ιησού να θεραπεύει ένα σωρό ασθενείς που είχαν προσέλθει σε αυτόν.Τότε ο Χριστός τους απάντησε πως: "πολύ ορθά προφήτευσε για σας τους υποκριτές ο προφήτης Ησαΐας, όπως έχει γραφή· Αυτός ο λαός με τιμά μόνον, με τα χείλη, ενώ η καρδιά τους απέχει πολύ από εμένα. Ανώφελα δε και χαμένα με σέβονται, διδάσκοντες διδασκαλίες που είναι εντολές ανθρώπων και όχι δικές μου". 

Η μεγάλη προσήλωση στους τύπους και τις παραδόσεις είναι το αγαπημένο καταφύγιο ή μάλλον το αγαπημένο φρούριο των υποκριτών. Αυτών που στο όνομα μιας δήθεν ευσέβειας τηρούν τις παραδόσεις των ανθρώπων και αγνοούν το θέλημα του Θεού. Είναι πολύ εύκολο να λες πως είσαι χριστιανός αλλά πολύ δύσκολο πραγματικά να είσαι. Είναι εύκολο να ακολουθείς τύπους και κανόνες αλλά πολύ δύσκολο να έχεις μέσα σου την αγάπη που κινεί όρη. Είναι εύκολο να πηγαίνεις σε λειτουργίες και ακολουθίες σε εκκλησίες και μοναστήρια αλλά δύσκολο να μη φθονείς τον διπλανό σου που έχει κάτι που εσύ δεν έχεις και που στην πραγματικότητα δεν το χρειάζεσαι καν. 

Και βέβαια είναι και πονηρό. Όταν τηρείς τους εξωτερικού τύπους το βλέπουν όλοι. Και όλοι μπορούν να θαυμάσουν την αξιοπρέπεια, το "ηθικό ανάστημα", την ευπρέπεια που επιδεικνύεις. Ενώ αν είσαι πραγματικά καθαρός στην καρδιά, αν είσαι ένας άνθρωπος της προσευχής, της αγάπης, αυτό δε φαίνεται πουθενά. Τουλάχιστον δε φαίνεται εύκολα. Θέλει ψάξιμο. Και οι άνθρωποι δε φημίζονται για την εις βάθος μελέτη των πραγμάτων. 

Οι Φαρισαίοι μιλούσαν συνεχώς για τους τύπους και τις παραδόσεις. Ήταν εύκολο γι' αυτούς να τους τηρούν. Είχαν εξουσία, είχαν πλούτο, εκμεταλλεύονταν τον εβραϊκό λαό. Ο Χριστός (όπως πολλές φορές και οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης) ήρθε να ξεσκεπάσει αυτόν τον εφησυχασμό, αυτή την ευκολία, αυτή την απάτη της προσήλωσης στους τύπους και της παραμέλησης του θελήματος του Θεού. Και δεν μπορώ αρά να σκεφτώ πόση πολλή δουλειά θ αείχε σήμερα, αν βρισκόταν στην Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...