Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Το χώμα από τα παπούτσια

 


    

Είπε κάποτε ο Χριστός στους μαθητές Του στέλνοντάς τους να διδάξουν τον λαό  και να θεραπεύσουν τους δαιμονισμένους, πως "όσοι τυχόν δεν θελήσουν να σας δεχθούν ούτε και να σας ακούσουν, καθώς θα φεύγετε από εκεί τινάξατε και αυτό το χώμα, που έχει κολλήσει κάτω από τα πόδια εις τα πέδιλά σας, δια να δηλώσετε έτσι και να διαμαρτυρηθήτε, ότι τίποτε δεν επήρατε από εκεί".

Αυτό φυσικά έχει να κάνει με όσους Εβραίους(και αργότερα και άλλους λαούς) δεν ήθελαν να ακούσουν καν τη διδασκαλία του Χριστού και των μαθητών Του. Όμως, όπως συμβαίνει με όλη τη διδασκαλία του Χριστού, μπορούμε να αντλήσουμε διδαχές και για την καθημερινότητά μας.

Έρχεται λοιπόν η ώρα που με κάποιους ανθρώπους δε μπορούμε να σταθούμε. Δε μας αποδέχονται γι' αυτό που είμαστε και δεν ακούν τι λέμε αφού θέλουν μόνο να μιλούν. Είναι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους και πως όλοι πρέπει να συμφωνούν με τα δικά τους "θέλω". Είναι αυτό που κάτι χιλιάδες χρόνια μετά περιγράφεται ως "τοξικοί άνθρωποι". 


Με τέτοιου είδους ανθρώπους, που μπορούμε να τους βρούμε πρακτικά παντού, ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, πρέπει κάποια στιγμή να κόψουμε κάθε δεσμό. Γιατί είναι μια πηγή συνεχούς εκνευρισμού και έριδας. Και όταν βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση συνέχεια, δεν αναπτυσσόμαστε πνευματικά, αλλά ούτε και κοινωνικά, και καταλήγουμε χαμένοι και πικρόχολοι. 

Δεν μπορούμε να γίνουμε μνησίκακοι ή εχθρικοί προς αυτούς γιατί τότε και πάλι εξουσιάζουν τη ζωή μας. Ουσιαστικά συνεχίζου να μας ορίζουν. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τινάξουμε ακόμα και το χώμα που έχει κολλήσει στα πέδιλα μας από το μέρος που στέκονταν αυτοί οι άνθρωποι, δηλαδή μα είμαστε σαν τελείως ξένοι προς αυτούς. Ίσως μόνο τα απολύτως απαραίτητα, καθώς πολλές φορές η πλήρης αποφυγή τέτοιων ανθρώπων δεν είναι και τόσο εύκολη. 

Όπως και να 'χει, ούτε οι καβγάδες ούτε οι κακίες μας κάνουν καλό. Πολλοί άλλωστε από αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους επιζητούν φασαρίες και όλοι τους θεωρούν πως μόνο αυτοί ξέρουν και μόνο αυτοί έχουν δίκιο. Οπότε αντί να αναλωνόμαστε σε ανούσιες και ψυχοφθόρες συγκρούσεις καλύτερο είναι να τινάξουμε το χώμα τους που λερώνει τα παπούτσια μας και να προχωρήσουμε παρακάτω, ελεύθεροι και καθαροί πια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...