Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Για την εκδημία του Κάλλιστου Ware

 


Εκοιμήθη στις 24 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ορθοδόξους θεολόγους της εποχής μας. Άγγλος ο ίδιος, μετά από χρόνια αναζητήσεων εντός της Αγγλικανικής εκκλησίας εισήλθε τελικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Έγραψε πολλά και σπουδαία βιβλία όπως "Ο Οθρθόδοξος Δρόμος", η "Ορθόδοξη Εκκλησία", "η Δύναμη του Ονόματος" και άλλα, αρκετά εκ των οποίων μεταφράστηκαν και στα ελληνικά.

Πάντα τηρούσε θαρραλέα στάση στα εκκλησιαστικά και θεολογικά θέματα χωρίς να επηρεάζεται από συμφέροντα, θέσεις και αξιώματα. Δε δίστασε να καταδείξει τα λάθη στους χειρισμούς τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχη όσο και του Πατριάρχη Μόσχας στις μεταξύ τους σχέσεις που ταλαιπωρούν όλους τους Ορθοδόξους.

Στην Ελλάδα λίγοι  διάβασαν τα βιβλία του και ακόμα λιγότεροι τα κατάλαβαν, γεγονός πολύ φυσιολογικό αφού και θεολογικά βρισκόμαστε στην εποχή του χαλκού καθώς για τους περισσότερους θρησκευόμενους, Ορθοδοξία σημαίνει ηθικισμός, συνωμοσίες, θαύματα, προφητείες, γεροντισμός και όλα αυτά τυλιγμένα με έναν μανδύα εθνικής υπερηφάνειας. Πολλοί απ' αυτούς θα έκαιγαν με χαρά τα βιβλία του ως αιρετικά αλλά πάντα κάπως έτσι είναι τα πράγματα. 

Θυμάμαι που ένας καθηγητής στην ιερατική σχολή προσπαθούσε μάταια να μας ξεστραβώσει για να μάθουμε κάποια πράγματα από τα βιβλία του π. Καλλίστου όταν κάποιος συμμαθητής μου πετάχτηκε και είπε. Τι Σμέμαν(μεγάλος θεολόγος της ρωσικής διασποράς στη Γαλλία) και Γουέαρ, κανέναν ορθόδοξο δεν έχετε να μας δώσετε να διαβάσουμε; 

Η προσφορά του Καλλίστου Ware είναι αφάνταστα μεγάλη στην Ορθόδοξη και όχι μόνο θεολογία και θα φανεί μεγαλύτερη όταν γίνει η πλήρης αποτίμησή της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...