Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Τα μεγάλα και τα μικρά




Προφανώς και το να θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο όλο προς το καλύτερο συνήθως δεν είναι παρά ευσεβής πόθος. Εκτός κι αν έχεις κανένα στρατό πρόχειρο να σε στηρίζει ή τίποτα χρηματοδότες. Αλλά σε αυτή τη περίπτωση αμφιβάλλω ότι πράγματι η αλλαγή που θα έρθει θα είναι προς το καλύτερο. Πείτε με καχύποπτο αλλά δε βλέπω με πολύ καλό μάτι όσους σέρνουν στρατούς πίσω τους ή τους χρηματοδοτούν κάποιοι πολύ πλούσιοι τύποι. 

Από την άλλη, το να θέλεις να αλλάξεις προς το καλύτερο ένα μικρό μέρος του κόσμου, αυτό που σου αναλογεί, τότε, ναι, μιλάμε για κάτι πιο εφικτό. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο, μη σας ξεγελάει η μικρότερη κλίμακα. Είναι εξίσου δύσκολο. Ο,τιδήποτε προϋποθέτει ξεβόλεμα και μια κάποια, έστω μικρή, θυσία είναι δύσκολο. Τι λέω, ό,τιδήποτε απαιτεί να κοιτάξεις και να πράξεις πέρα από το στενό σου προσωπικό συμφέρον και μόνο, είναι δύσκολο. Ουσιαστικά έρχεται σε σύγκρουση με την ανθρώπινη φύση. 

Σίγουρα όμως είναι πιο εφικτό. Και ίσως γι' αυτό διστάζουμε περισσότερο να αναλάβουμε κάτι τέτοιο. Είναι πιο εύκολο να αμολάς πομπώδεις μπαρούφες για την οικονομία, τις ανισότητες, το ρατσισμό ή δεν ξέρω κι εγώ για τι άλλο παγκόσμιο πρόβλημα από το να προσπαθείς να φέρεις μια αλλαγή σε αυτά τα πράγματα στο άμεσο περιβάλλον μου. Στη πρώτη περίπτωση είναι λόγια του αέρα ή κι αν κάνεις κάτι θα αποδειχθεί σταγόνα στον ωκεανό(κι ένα καλό άλλοθι ότι προσπάθησες) ενώ στη δεύτερη μιλάμε για πιο χειροπιαστά πράγματα, για αλλαγές που θα τις δεις, θα τις νιώσεις και λίγο στο πετσί σου. 

Οπότε ναι, υπάρχουν δικαιολογίες που δεν κάνουμε κάτι για τα οικουμενικά προβλήματα αυτού του πλανήτη με τους βλαμμένους κατοίκους αλλά όχι και για τις μικρές αλλαγές που αρνούμαστε να κάνουμε στο άμεσο περιβάλλον μας.

3 σχόλια:

  1. Δε ξερω να πω με βεβαιοτητα εαν το να θελει να αλλαξει καποιος το κοσμο ακομη και με ειρηνικο τροπο αποτελει "ευσεβη" ποθο. Εαν θεωρω οτι με τη διδασκαλια μου ακομη και οταν διαγω οντως εναρετο βιο προσδοκω οτι θα λειτουργησω ως παραδειγμα προς μιμηση για τους αλλους ειναι σα να θεωρω ουσιαστικα μεσα μου οτι ειμαι ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ απο τους αλλους και οι αλλοι ειναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ απο εμενα. Δυστυχως η αλλαζονεια ειναι ενα εντονο εσωτερικο παθος που δε γινεται αντιληπτο απο τον ανθρωπο που το κουβαλαει μεσα του. Νομιζω εαν θυμαμαι καλα ο Ψαλμωδος γραφει σε ενα εδαφιο των Ψαλμων "απο τα κρυφια μου καθαρισον με". Δε χρειαζεται ενας ανθρωπος να κανει καποια προσπαθεια να αλλαξει το κοσμο σε αυτο που θεωρει εκεινος "καλυτερο". Μπορει ενας ανθρωπος απο μονος του να ξερει τι ειναι καλυτερο και για το ΣΥΝΟΛΟ της ανθρωποτητας και για το καθε ανθρωπο ξεχωριστα ως ΜΟΝΑΔΑ οταν ενας ανθρωπος δε μπορει να δει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και το ΟΛΟΝ και το ΜΕΡΙΚΟΝ? Η μπορει ενας ανθρωπος απο μονος να δει σε ποιο σημειο τελειωνει η ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ και αρχιζει η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ του καθε ανθρωπου με εναν αλλον ανθρωπο και με το υπολοιπο συνολο οταν ακομη και αυτο το συνοριακο σημειο ειναι υποθετω ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ στο καθε ατομο? Το καλυτερο που εχει καθηκον να κανει ο καθε ανθρωπος απο τη στιγμη κιολας που μας το λεει ο ιδιος ο Χριστος ειναι να αλλαξει πρωτα ο ιδιος ως ΜΟΝΑΔΑ με τη Βοηθεια εννοειται και τη Χαρη του Θεου και στη πορεια χωρις ο ανθρωπος να κανει καποια επιτηδευμενη προσπαθεια απο μονος του θα αλλαξει και το ΣΥΝΟΛΟ. Οταν λεμε τη λεξη ΣΥΝΟΛΟ δε χρειαζεται να "προβληματιζομαστε" εαν η λεξη αυτη αναφερεται σε ΟΛΗ την ανθρωποτητα η σε ενα ΚΟΜΜΑΤΙ του κοσμου. Οταν απο μονοι μας καθομαστε και παρατηρουμε το συμπαν μπορουμε αραγε με βεβαιοτητα να πουμε ποιο ειναι το ΟΛΟΝ και ποιο το ΜΕΡΙΚΟΝ? Ουτως η αλλως οι αισθησεις μας εχουν περιορισμους οποτε βλεπουμε μονο ενα κομματι απο το ΟΛΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καποιος μπορει να προβληματιστει μεσα του και να αναρωτηθει "μα καλα ο Μαρτιν Λουθερ Κινγκ η ο Γαντι η αλλοι κοινωνικοι επαναστατες δεν αλλαξξαν το κοσμο η εστω ενα κομματι του κοσμου"? Ολοι αυτοι οι κοινωνικοι επαναστατες αλλαξαν απλως τους ΝΟΜΟΥΣ οι οποιοι υποτιθεται οτι προστατευουν ορισμενα ανθρωπινα δικαιωματα και καταπολεμανε ρατσιστικες και εγκληματικες συμπεριφορες! Δεν αλλαξαν απαραιτητως και τους ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ των ανθρωπων η τις αντιληψεις τους η τα εσωτερικα τους βιωματα! Ενας ανθρωπος μπορει να υπακουει αναγκαστικα σε ενα νομο επειδη δε μπορει για διαφορους λογους να κανει διαφορετικα αλλα βαθεια μεσα να φρονει το αντιθετο απο αυτο που του υπαγορευει ο καθε νομος να πραξει. Ο νομος δηλαδη δεν ειναι ουσιαστικα παιδαγωγος για εναν ανθρωπο ωστε να του μεταβαλλει τη συνειδηση του. Θα ηθελα να αναφερω κατι για να προβληματιστουμε ολοι πανω σε αυτο. Εαν θυμαμαι και αναφερω σωστα ο Χριστος ελεγε οτι θα ειναι παντοτε σε ολες τις ανθρωπινες εποχες σημειο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ. Με αυτο που ελεγε προφανως εννοουσε οτι θα υπαρχουν παντοτε ανθρωποι που θα το δεχονται και αλλοι ανθρωποι οχι. Η φραση αυτη του Χριστου εδειχνε υποθετω οτι ο Χριστος παρα το γεγονος οτι Αγαπαει ΟΛΟ το κοσμο και ΘΕΛΕΙ να σωσει ολο το κοσμο δε ΔΗΛΩΝΕ οτι θα σωσει τους ΠΑΝΤΕΣ οχι επειδη δεν εχει τη δυναμη να το πραξει αλλα επειδη παρα το γεγονος οτι εχει και τη δυναμη να ελεγξει ακομη και το αυτεξουσιο του ανθρωπου ωστοσο ΣΕΒΕΤΑΙ απολυτα την ελευθερια του αυτεξουσιου του καθε ανθρωπου και δε τη πειραζει. Οταν Εκεινος που βλεπει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και το ΟΛΟΝ και το ΜΕΡΙΚΟΝ και τη ΜΟΝΑΔΑ Αποκαλυπτει την Απολυτη Ταπεινωση που εχει και δε μπορει να συγκριθει με κανενα δημιουργημα δικο του τοτε εμεις οι ανθρωποι πρεπει να εχουμε ως "ονειρο" να αλλαξουμε ΟΛΟ το κοσμο η εστω ενα κομματι οταν Εκεινος που κραταει το ΟΛΟΝ στα χερια του δε το πειραζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κατ τελευταιο! Χτες μιλουσαμε για το ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Οταν φανταζονται καποιοι ανθρωποι οτι μπορουν να αλλαξουν το κοσμο προς το "καλυτερο" υποθετω οτι το "καλυτερο" το οριζουν βαση των δικων τους κριτηριων και αναλογα με το τι θεωρουν "καλυτερο" ως προς το δικο τους το ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Οταν ομως πολλοι ανθρωποι δε γνωριζουν τι ειναι οντως το καλυτερο για τον ιδιο τους τον εαυτο λογω της εσωτερικης τους αγνοιας πως θα ορισουν τι ειναι καλυτερο για το συνολο και για το καθε ανθρωπο ξεχωριστα? Επομενως δεν ειναι κοκο να επιζητα ο ανθρωπος το καλυτερο για τον εαυτο του και να κοιταει ΚΑΙ το συμφερον του αλλα οχι ΜΟΝΟ αυτο αλλα ειναι κακο να εχει ΑΓΝΟΙΑ ως προς το ποιο ειναι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ του συμφερον και το καλυτερο για αυτον και ειναι κακο να μην επιζητα τη βοηθεια Εκεινου που μπορει να του Αποκαλυψει το αληθινο του συμφερον και οτι ειναι οντως καλυτερο για αυτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...