Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Ο παγωμένος κόσμος της Ευρώπης

 


https://ecozen.gr/2022/08/ypovrychio-chioni-kineitai-anapoda-stin-evropi-tou-dia/


Tο υποβρύχιο χιόνι εμφανίζεται κάτω από τις παγοκρηπίδες της Γης στην Ανταρκτική, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι το ίδιο φαινόμενο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ευρώπη, ένα από τα φεγγάρια του Δία.

Η ύπαρξη του υποβρύχιου χιονιού μπορεί να παρέχει ζωτικής σημασίας δεδομένα για τις συνθήκες που υπάρχουν στην επιφάνεια του φεγγαριού του Δία και που ενδεχομένως μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέληξαν σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Astrobiology στο συμπέρασμα ότι το υποβρύχιο χιόνι θα μπορούσε να σχηματιστεί στον υπόγειο ωκεανό που υπάρχει στην Ευρώπη, τον έκτο φυσικό δορυφόρο του Δία.

Το φεγγάρι του Δία είναι ένα από τα στρατηγικά σημεία που επιλέχθηκαν από τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες ως πιθανή κατοικία για κάποια μορφή εξωγήινης ζωής εντός του ηλιακού συστήματος. Έτσι, η αποστολή Europa Clipper, που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί τον Οκτώβριο του 2024, θα επικεντρωθεί πλήρως στη μελέτη της Ευρώπης.
υπογειο χιονι

Ένας παράξενος παγωμένος κόσμος

Όλα δείχνουν ότι κάτω από τον παχύ παγωμένο φλοιό της Ευρώπης υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός, στον οποίο το χιόνι επιπλέει πάνω από ανεστραμμένες ακίδες πάγου και βυθισμένες χαράδρες, σε ένα τοπίο που είναι εξωπραγματικό για τα ανθρώπινα μάτια, αλλά που συμβαίνει επίσης κάτω από τα παγωμένα στρώματα της γης, στην Ανταρκτική.

Αυτός ο παράξενος και παγωμένος υπόγειος κόσμος, που μοιάζει να προέρχεται από το μυθιστόρημα του Lewis Carroll, “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, ή “Η Βασίλισσα του Χιονιού” του Hans Christian Andersen, υπάρχει στα βάθη της Γης και του φεγγαριού Ευρώπη.

Λίγο μικρότερη από τη Σελήνη μας, η Ευρώπη αποτελείται κυρίως από πυριτικά άλατα, και μια κρούστα από πάγο νερού και, προφανώς, έναν ολοκληρωμένο πυρήνα από σίδηρο και νικέλιο.

Έχει επίσης μια αραιή ατμόσφαιρα, στην οποία κυριαρχεί το οξυγόνο και μια μικρή συγκέντρωση άλλων αερίων. Μας εντυπωσιάζει αμέσως η επιφάνειά του, η οποία παρουσιάζει αξιοσημείωτες ρωγμές και γρατζουνιές ως ραβδώσεις που διατρέχουν όλο το μήκος της.

Με την πιο λεία επιφάνεια που έχει βρεθεί ποτέ σε οποιοδήποτε γνωστό αντικείμενο του Ηλιακού Συστήματος, μοιάζει με ένα νεαρό, φιλικό σώμα. Δεδομένων των συνθηκών, θα μπορούσε να είναι κατάλληλος για ζωή, κυρίως στον ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του.

Europa Clipper Journey to an Oce

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το υποβρύχιο χιόνι είναι πολύ πιο καθαρό από άλλες ποικιλίες πάγου, υποδεικνύοντας ότι το στρώμα πάγου της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο αλμυρό από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές της αποστολής NASA Europa Clipper θα χρησιμοποιήσουν ραντάρ για να κοιτάξουν κάτω από το στρώμα πάγου για να δουν αν ο ωκεανός της Ευρώπης μπορεί να φιλοξενεί ζωή.

Οι πληροφορίες που παρέχονται από τη νέα μελέτη και την επαλήθευση του υποβρύχιου χιονιού θα είναι απαραίτητες, διότι το αλάτι που παγιδεύεται στον πάγο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα παρατήρησης του ραντάρ. Με τη σειρά του, αυτό θα επηρεάσει τις δυνατότητες να καθοριστεί η σύνθεση του υπόγειου ωκεανού της Ευρώπης.

Υποβρύχιο χιόνι και ζωή στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχουν δύο είδη πάγου στην Ευρώπη. Ένα είναι ο πάγος που προέρχεται από το ίδιο το στρώμα πάγου στην επιφάνεια. Το άλλο είναι ο πάγος Frazil, ο οποίος δημιουργείται στο αλμυρό θαλασσινό νερό και κινείται προς την επιφάνεια ως νιφάδες – ακολουθώντας την αντίθετη κίνηση του χιονιού στη Γη – όπου εκεί παγιδεύεται κάτω από το στρώμα πάγου.

Η Ευρώπη είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα στο Ηλιακό σύστημα για τους αστροβιολόγους, καθώς καλύπτεται από ωκεανό με βάθος 150 χιλιομέτρων και στην επιφάνεια υπάρχει πάγος πάχους 25 χιλιομέτρων.

EUROPA

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Natalie Wolfenbarger, κατά την εξερεύνηση της Ευρώπης θα είναι ζωτικής σημασίας η επιβεβαίωση της αλατότητας και της σύστασης του ωκεανού κάτω από το παγωμένο κάλυμμα, επειδή είναι μία από τις πτυχές που θα καθορίσουν την πιθανή κατοικησιμότητά του ή ακόμη και το είδος της ζωής που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε εκείνο το σημείο του ηλιακού συστήματος.

Αν και προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι η θερμοκρασία, η πίεση και η αλατότητα του ωκεανού της Ευρώπης, στις περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στον επιφανειακό πάγο, θα ήταν παρόμοιες με τις συνθήκες κάτω από μια παγοκρηπίδα στην Ανταρκτική, οι επιστήμονες εμβάθυναν στα υπάρχοντα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υποθαλάσσια χιονοστρώματα (γνωστά και ως εύθραυστος πάγος) θα είχαν πολύ μικρότερο ποσοστό αλατιού από αυτό που μπορεί να βρεθεί στο θαλασσινό νερό στη Γη.

Ενώ ο κανονικός πάγος περιέχει το 10% του αλατιού του θαλασσινού νερού, ο πάγος Frazil περιέχει μόλις το 0.1%. Αυτό επηρεάζει τη δομή και την αντοχή του παγωμένου φλοιού της Ευρώπης, αλλά μπορεί να έχει και επιπτώσεις στο πόσο καλά θα μπορεί το ραντάρ του Clipper να διαπεράσει τον πάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...