Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Φως



"Να λάμψει και το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας". Αυτή την εντολή δίνει ο Χριστός στους μαθητές Του στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Να φωτίζουμε με τα έργα μας ώστε να φέρουμε ανθρώπους κοντά στο Θεό. 

Αυτή η εντολή δεν περιορίζεται στους μαθητές του Κυρίου αλλά και στους χριστιανούς κάθε εποχής και ιδιαίτερα στους κληρικούς οι οποίοι είναι και αυτοί οι οποίοι θεωρούνται ως επικεφαλής της εκκλησιαστικής κοινότητας.

Και είναι μια εντολή την οποία αποτυγχάνουμε να τηρήσουμε. Πολλές φορές μάλιστα εκπέμπουμε, αντί για φως, σκοτάδι με τις συμπεριφορές μας. Και όταν το σκοτάδι εκπέμπεται από εμάς τους κληρικούς είναι πολύ πιο πυκνό.

Βέβαια, είμαστε άνθρωποι. Και σαν άνθρωποι έχουμε τις αδυναμίες μας. Έχουμε μια ροπή προς το κακό. Έχουμε μια τάση προς την αμαρτία. Βέβαια αμαρτία από αμαρτία διαφέρει. Άλλο είναι να είναι κάποιος νευρικός και άλλο να κάνει κακό σε άλλους ανθρώπους. Και αυτά θα πρέπει να τα ξεχωρίζουμε.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που έχουμε σκανδαλίσει το ποίμνιο. Και σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες. Όπως υπήρξαν στο παρελθόν , έτσι θα υπάρξουν και στο μέλλον. Από μικροπράγματα που συμβαίνουν στις ενορίες, που όλες έχουν τα προβλήματά τους, ως πιο μεγάλα θέματα που προσελκύουν και το ενδιαφέρον και την κατακραυγή της κοινής γνώμης, η οποία για να είμαστε ειλικρινείς και βιάζεται να καταδικάσει τις εκκλησιαστικές κοινότητες και τους εκπροσώπους τους και δεν τους αναγνωρίζει ούτε τεκμήρια αθωότητας ούτε ελαφρυντικά.

Και τι κάνουμε τότε; Φεύγουμε από την Εκκλησία; Όχι, γιατί αυτό είναι μεγάλο και θανάσιμο λάθος. Συγχωρούμε αυτούς που πέφτουν. Ναι, μα μερικά πράγματα είναι πολύ βαριά και μας αφήνουν πληγές. Τι λοιπόν; Τι κάνουμε όταν πέσει ένα τέτοιο βαρύ σκοτάδι στην ενορία μας ή στην Εκκλησία γενικά;

Ό,τι κάνουμε όταν πέφτει το σκοτάδι. Ψάχνουμε να βρούμε ένα φακό ή μια λάμπα να ανάψουμε. Και ποιες είναι αυτές οι πηγές φωτός. Μα φυσικά οι άγιοι που έχουν φτάσει στο φωτισμό. Αυτοί που έχουν νικήσει την αμαρτία και έχουν διαλύσει το σκοτάδι του θανάτου. Οι άγιοι της Εκκλησίας είναι αυτοί που αποτελούν τα λυχνάρια μας, τους φακούς μας, τους ήλιους μας. Αυτούς έχουμε σαν παράδειγμα και μόνο αυτούς. Γιατί μόνο αυτοί μπορούν να μας δώσουν παρηγοριά σε εποχές μαύρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...