Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Το Περού σε έκτακτη περιβαλλοντική ανάγκη



https://ecozen.gr/2022/01/se-katastasi-ektaktis-perivallontikis-anagkis-to-perou/

 Συναγερμός έχει σημάνει σε περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις της Λίμα προκειμένου να σώσουν δεκάδες θαλάσσια πτηνά, συμπεριλαμβανομένων προστατευμένων πιγκουίνων, που μένουν καλυμμένοι με πετρέλαιο μετά από διαρροή 6.000 βαρελιών αργού στα ανοιχτά του Περού, μετά το τσουνάμι της Τόνγκα.


Περισσότερα από 40 είδη πουλιά, συμπεριλαμβανομένων των πιγκουίνων Humboldt – που έχουν καταγραφεί ως ευάλωτα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης – μεταφέρθηκαν στον ζωολογικό κήπο Parque de Las Leyendas αφού διασώθηκαν από μολυσμένες παραλίες και φυσικά καταφύγια.


«Η πρόγνωση για το εύρος των πτηνών που έχουν πληγεί δεν είναι ξεκάθαρη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Presse η βιολόγος Liseth Bermudez. «Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» συμπλήρωσε.


Ομάδα κτηνιάτρων φροντίζει τα πτηνά, λούζοντάς τα με ειδικά απορρυπαντικά. Όπως διευκρινίζεται τους έχουν επίσης χορηγηθεί αντιμυκητιακά και αντιβακτηριακά φάρμακα, καθώς και βιταμίνες.


«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στην ιστορία του Περού», είπε η Bermudez, ενώ φρόντιζε ένα πουλί. «Δεν πιστεύαμε ότι θα ήταν τέτοιου μεγέθους η καταστροφή».



Το Περού σε έκτακτη περιβαλλοντική ανάγκη

Το Περού κήρυξε περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη μετά από σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα αργού πετρελαίου που χύθηκαν στη θάλασσα το περασμένο Σάββατο όταν ένα δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από μεγάλα κύματα που «σήκωσε» η έκρηξη του υποθαλλάσιου ηφαιστείου στη Τόνγκα, κατά την εκφόρτωση σε διυλιστήριο της περιοχής.


Η διαρροή κοντά στη Λίμα έχει μολύνει τις παραλίες και έχει βλάψει τις βιομηχανίες αλιείας και τουρισμού, ενώ τα συνεργεία εργάζονται ασταμάτητα για να καθαρίσουν το χάος.


 

Μολυσμένη πλέον και η τροφή πουλιών

Ο βιολόγος Γκιγιέρμο Ράμος της δασικής υπηρεσίας Serfor του Περού είπε ότι τα περισσότερα ζώα θα πεθάνουν εάν το πετρέλαιο εξαπλωθεί περεταίρω. Το προσωπικό της Serfor έχει βρει πολλά νεκρά πτηνά και θαλάσσιες ενυδρίδες σε παραλίες και σε φυσικά καταφύγια μετά τη διαρροή.


Περισσότερα από 150 είδη πουλιών στο Περού εξαρτώνται από τη θάλασσα για τη διατροφή και την αναπαραγωγή τους.


 Ανάμεσα στα πουλιά που διασώθηκαν ζωντανά αλλά που χρειάζονται βοήθεια είναι διάφοροι τύποι κορμοράνων και έξι πιγκουίνοι Humboldt.



Ο Χουάν Κάρλος Ριβέρος, επιστημονικός διευθυντής της ΜΚΟ διάσωσης Oceana Peru, είπε ότι το αργό πετρέλαιο μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα ορισμένων ζώων και να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, ειδικά σε πουλιά, ψάρια και χελώνες.


Τα θαλάσσια ρεύματα έχουν εξαπλώσει το χυμένο πετρέλαιο κατά μήκος της ακτής, σε περισσότερα από 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από το διυλιστήριο, επηρεάζοντας 21 παραλίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει προειδοποιήσει τους επίδοξους λουόμενους να μείνουν μακριά.


Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει αποζημίωση από την ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol, στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο. Ωστόσο, η εταιρεία αρνείται την ευθύνη, λέγοντας ότι οι ναυτιλιακές αρχές δεν είχαν προειδοποιήσει για μη φυσιολογικά κύματα μετά την έκρηξη της Τόνγκα.


Με πληροφορίες από Sciencealert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...