Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Η θεραπεία των δέκα λεπρών

 



Εκείνο τον καιρό, καθώς έμπαινε ο Ιησούς σ’ ένα χωριό, τον συνάντησαν δέκα λεπροί∙ στάθηκαν λοιπόν από μακριά και του φώναζαν δυνατά: «Ιησού, αφέντη, ελέησέ μας!» Βλέποντάς τους εκείνος τους είπε: «Πηγαίνετε να σας εξετάσουν οι ιερείς». Και καθώς πήγαιναν, καθαρίστηκαν από τη λέπρα. Ένας απ’ αυτούς, όταν είδε ότι θεραπεύτηκε, γύρισε δοξάζοντας με δυνατή φωνή το Θεό, έπεσε με το πρόσωπο στα πόδια του Ιησού και τον ευχαριστούσε. Κι αυτός ήταν Σαμαρείτης. Τότε ο Ιησούς είπε: «Δε θεραπεύτηκαν και οι δέκα; Οι άλλοι εννιά πού είναι; Κανένα τους δε βρέθηκε να γυρίσει να δοξάσει το Θεό παρά μόνο τούτος εδώ ο αλλοεθνής;» Και σ’ αυτόν είπε: «Σήκω και πήγαινε στο καλό∙ η πίστη σου σε έσωσε».

Δέκα λεπρούς θεράπευσε ο Χριστός και από τους δέκα μόνο ο ένας γύρισε να τον ευχαριστήσει και μάλιστα αυτός ο ένας ήταν Σαμαρείτης. Οι υπόλοιποι είτε θεώρησαν πως έγιναν καλά από σύμπτωση ή από κάποια άλλη πιο λογικοφανή αιτία.

Είναι ένα συχνό φαινόμενο αυτό, ο άνθρωπος να κλείνει τα μάτια του μπροστά στο θαύμα, μπροστα σε αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει με το μυαλό του. Και ακόμα κι αν ωφελούνται από αυτό το γεγονός προτιμούν να το αγνοήσουν γιατί τους ανοίγει έναν κόσμο άγνωστο, πέρα από τη λογική τους, πέρα από τον έλεγχό τους. Ο άνθρωπος φοβάται αυτό που δεν μπορεί να ελέγξει και ο Θεός είναι εντελώς πέρα από τον έλεγχο του ανθρώπου. Γι' αυτό και πολλοί προτιμούν είτε να Τον αγνοήσουν είτε ακόμα και να Τον μισήσουν.

Αλλά βρίσκονται και οι λίγοι, αυτοί που δεν τους υπολογίζουν οι πολλοί, αυτοί που μοιάζουν απόκληροι, αυτοί που δε φοβούνται να ανοίξουν τα μάτια τους και να κοιτάξουν σε αυτό το καινούριο που τους ανοίγεται, σε αυτή τη νέα ζωή που τους παρουσιάζεται και που είναι η πραγματική ζωή.

Ο Χριστός θεράπευσε όλους τους λεπρούς ενώ ήξερε ότι μόνο ένας θα γυρίσει να Τον ευχαριστήσει. Έτσι και η Εκκλησία μεταφέρει σε όλους το Ευαγγέλιο κι ας ξέρει πως μόνο λίγοι θα ανταποκριθούν. Αυτός είναι και ο δρόμος που πρέπει ν αακολουθούμε εμείς οι Χριστιανοί. Να προσφέρουμε σε όλους βοήθεια και αγάπη και ας ξέρουμε ότι λίγοι θα μας ευχαριστήσουν στο τέλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...