Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Χρόνος

 


Για κάποιο λόγο οι άνθρωποι πιστεύουμε ένα σωρό παράξενα πράγματα. Ακόμα κι όσοι επαίρονται για τον ορθολογισμό της σκέψης τους. Ένα από αυτά είναι πως η αλλαγή του χρόνου φέρνει κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο. Κι ας διαψεύδονται κάθε χρόνο και κάθε μήνα και κάθε ημέρα. Συνεχίζουν να το πιστεύουν, συνεχίζουν αν ελπίζουν. Αλλά η αλλαγή του χρόνου, στις μέρες μας την 1η Ιανουαρίου, παλαιότερα τη 1η Σεπτεμβρίου(παραμένει ως και στις μέρες πρώτη του εκκλησιαστικού έτους), δεν αλλάζει τίποτα. Δε φέρνει κανένα χαρμόσυνο μήνυμα, καμιά βελτίωση. Αν έρθουν αυτά, θα έρθουν όχι επειδή αλλάζει ο χρόνος αλλά για άλλους λόγους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παγίδα από την τοποθέτηση της ελπίδας στο μέλλον, από την πεποίθηση ότι το αύριο θα είναι καλύτερο και από τη μεμψιμοιρία για το παρελθόν, από την μετάθεση όσων κακών μας συμβαίνουν στο χθες. Για τον Χριστιανό τα κακά του παρελθόντος σβήνουν με την εξομολόγηση, ενώ το μέλλον δεν είναι κάτι από το οποίο περιμένουμε κάτι. 

Γιατί ότι έχουμε να περιμένουμε, ότι χαρμόσυνο μήνυμα θέλουμε να ακούσουμε, έχει έρθει και έχει ακουστεί. Την ημέρα που ο Χριστός γεννήθηκε, την ημέρα που ο άχρονος Θεός μπήκε στην ανθρώπινη ιστορία και στον ανθρώπινο χρόνο. Που πέρασε όσα περνούν οι άνθρωποι, που νοηματοδότησε την ιστορία αλλά και τον ανθρώπινο χρόνο. Γι' αυτό γιορτάζουμε σήμερα την περιτομή του Κυρίου. Είχε κανένα λόγο ο Χριστός να κάνει περιτομή; Κανέναν. Αλλά μπήκε στην ανθρώπινη ιστορία και έδωσε νόημα σε όλα τα στάδια της ανθρώπινης ζωής. 

Για τους χριστιανούς δεν υπάρχει ανησυχία για το αύριο. Για τους χριστιανούς δεν υπάρχει θλίψη για το χθες. Για τις ανάγκες του αύριο μεριμνά ο Θεός και τις θλίψεις του χθες τις σβήνει το πέρασμα του Κυρίου από τη γη. Ακολούθησέ με και άφησε του νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς τους,  μὴ μεριμνᾶτε λοιπὸν διὰ τὴν αὔριον, διὀτι ἡ αὐριανὴ ἡμέρα θὰ φροντίσῃ διὰ τὰ δικά της πράγματα. Νεκροί είναι αυτοί που μένουν στο χθες ενώ σήμερα ο Χριστός τους καλεί να Τον ακολουθήσουν, στο σήμερα όμως όχι στο αύριο. Το αύριο θα έχει ουσία όταν γίνει σήμερα. 

Ο χρόνος είναι σημαντικός παρ' όλα αυτά. Μας τον έχει δώσει ο Θεός για να τον αξιοποιήσουμε και όχι για να τον χαραμίσουμε σε αναπολήσεις και μελλοντολογίες. Να τον αξιοποιήσουμε σήμερα, με τη μετάνοια, με την καλοσύνη, με την αλληλεγγύη στους αδύνατους, με την πνευματική μας άσκηση και με άλλα. Πράγματα που μας καλεί ο Κύριος να τα κάνουμε σήμερα. Γιατί αυτό είναι που έχουμε στα χέρια μας. Το σήμερα, το τώρα. Ούτε το χθες ούτε το αύριο. Εκτός λοιπόν από καλή χρονιά ας ευχηθούμε και καλή αξιοποίηση της νέας χρονιάς απ' όλους μας. Και ο Χριστός να είναι μαζί μας σε κάθε μας προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...