Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Χριστούγεννα

 


Τα Χριστούγεννα είναι ένα κάλεσμα. Ένα κάλεσμα σε πορεία, σε κίνηση. Όλοι οι πρωταγωνιστές αυτής της ημέρας κινούνται, πορεύονται. Οι τρεις Μάγοι από την Ανατολή, αφήνουν πίσω τους αξιώματα, τιμές, πλούτη, επιστημονικές εργασίες και ακολουθούν ένα άστρο στον ουρανό που θα τους οδηγήσει σε Αυτόν που θα συμφιλιώσει τον Θεό και τους ανθρώπους. Αυτόν που θα καταργήσει το φράγμα του θανάτου και θα ελευθερώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία. Και όταν φτάνουν στη Βηθλεέμ, αυτοί, οι σπουδαίοι, οι άρχοντες προσκυνούν ένα μωρό που γεννήθηκε σε μια σπηλιά. Που δεν είχε ούτε σπίτι να μείνει. Γιατί και οι γονείς του παιδιού είναι σε κίνηση. Πηγαίνοντας για την απογραφή ο Ιωσήφ και η Παναγία, ψάχνουν να βρουν ένα μέρος για να μπορέσει να γεννηθεί το μωρό που έρχεται. Κι αυτό επιλέγει την ώρα της πορείας να έρθει. Ο Χριστός επιλέγει την μετακίνηση ως την κατάλληλη στιγμή για να γεννηθεί. Και ο Βασιλιάς των Βασιλέων γεννιέται σε σπηλιά και νανουρίζεται σε φάτνη όπου Τον ζεσταίνουν με τις ανάσες τους τα ζώα. Και οι πρώτοι που μαθαίνουν το χαρμόσυνο γεγονός, οι βοσκοί, ταπεινοί και φτωχοί αυτοί, βρίσκονται σε κίνηση. Έχουν βγάλει τα κοπάδια τους να βοσκήσουν.

Τα Χριστούγεννα λοιπόν κρύβουν πολλά μηνύματα εκτός από το προφανές, την απαρχή της σωτηρίας του ανθρώπου. Οι μάγοι, άρχοντες που χαίρουν εκτιμήσεως αποχωρίζονται τα προνόμιά τους και κάνουν μακρύ ταξίδι για να αξιωθούν να προσκυνήσουν τον Κύριο. Οι βοσκοί, ένα από τα πιο φτωχά επαγγέλματα της εποχής πληροφορούνται από άγγελο Κυρίου τη γέννηση του Θεανθρώπου. Η Θεοτόκος και ο Ιωσήφ δε βρίσκουν κατάλυμα για να γεννηθεί ο Μεσσίας. Ο Θεός φανερώνεται σε αυτούς που είναι ταπεινοί, σε αυτούς που αφήνουν τα πλούτη για χάρη Του. Σε αυτούς που εγκαταλείπουν την άνεση και την ασφάλειά τους. Σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν μια μεγάλη και δύσκολη πορεία, όχι μόνο φυσική αλλά κυρίως πνευματική για να Τον συναντήσουν.

Αυτό είναι και το κάλεσμα που οφείλει να υπενθυμίζει συνεχώς η Εκκλησία στους ανθρώπους όλου του κόσμου αλλά και στον εαυτό της. Πως τον Χριστό, Αυτόν που μας σώζει, τον συναντάμε μόνο όταν απεκδυόμαστε τιμές, πλούτη και αξιώματα, όταν δεν έχουμε ίχνος υπερηφάνειας μέσα μας, όταν καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει μέρος να μας φιλοξενήσει και να μας αναπαύσει εδώ, γιατί οι Χριστιανοί βρίσκουμε ανάπαυση μόνο όταν πραγματώνεται το θέλημα του Θεού. Τα πλούτη ή η φτώχεια δεν είναι προσόν ή εμπόδιο αλλά εργαλεία που θα μας βοηθήσουν, αν τα χρησιμοποιήσουμε και τα αντιμετωπίσουμε σωστά να φτάσουμε στον στόχο μας που είναι η σωτηρία και η αγιότητα.

Ίσως γι' αυτό και από τη Γέννηση του Θεανθρώπου αποκλείστηκαν τελείως οι βασιλιάδες και οι θρησκευτικοί ηγέτες της εποχής. Γιατί για αυτούς θεοί είναι η εξουσία και τα πλούτη και σωτηρία η άνεση και οι απολαύσεις. Και αυτά, όποιος έχει αυτιά ας τα ακούσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...