Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/dendias-eimaste-eygnomones-stin-iaponia-gia-ti-diasosi-800-ellinon-kai-armenion-to-1922/

“Φέτος είναι και η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και οφείλω να πω ότι ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του ιαπωνικού πλοίου «Tokei Maru» έσωσαν τον Σεπτέμβριο του 1922 περισσότερους από 800 Έλληνες και Αρμένιους που διέφευγαν από τη φλεγόμενη πόλη της Σμύρνης”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Yoshimasa Hayashi, στο Τόκιο σήμερα Τετάρτη, 13 Απριλίου.

“Η Ιαπωνία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, τη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των Δυνάμεων της Αντάντ και της Τουρκίας. Είναι η Συνθήκη που καθόρισε τα σύνορα μεταξύ των χωρών της περιοχής. Και είναι αυτά ακριβώς τα σύνορα τα οποία φιλοδοξούν να χαράξουν εκ νέου οι αναθεωρητικές δυνάμεις.”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία:

Αγαπητέ συνάδελφε,

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας σήμερα.

Η επίσκεψή μου σηματοδοτεί τις νέες προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της με την Ιαπωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε πρόσκληση στον Πρωθυπουργό Kishida να επισκεφθεί την Αθήνα το συντομότερο δυνατό.

Η διάσωση 800 Ελλήνων και Αρμενίων το 1922 από Ιάπωνες

Οι διπλωματικές μας σχέσεις μετρούν περισσότερο από 120 χρόνια. Φέτος δε, γιορτάζουμε 100 χρόνια από την ίδρυση της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Φέτος είναι και η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και οφείλω να πω ότι ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του ιαπωνικού πλοίου «Tokei Maru» έσωσαν τον Σεπτέμβριο του 1922 περισσότερους από 800 Έλληνες και Αρμένιους που διέφευγαν από τη φλεγόμενη πόλη της Σμύρνης.

Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για αυτήν την ανθρωπιστική χειρονομία, την οποία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Δένδιας: “Να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις αντίστοιχες περιοχές μας”

Η Ιαπωνία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, τη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των Δυνάμεων της Αντάντ και της Τουρκίας. Είναι η Συνθήκη που καθόρισε τα σύνορα μεταξύ των χωρών της περιοχής. Και είναι αυτά ακριβώς τα σύνορα τα οποία φιλοδοξούν να χαράξουν εκ νέου οι αναθεωρητικές δυνάμεις.

Συζητήσαμε, σήμερα, για τους διμερείς δεσμούς μας, πυλώνας των οποίων είναι ότι διαπνεόμαστε από κοινές αρχές και αξίες, αρχής γενομένης από τον σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οφείλω να πω ότι η UNCLOS για την Ελλάδα συνιστά δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ξεκινήσαμε έναν Διάλογο εμπειρογνωμόνων μεταξύ των Υπουργείων μας σε θέματα Δικαίου της Θάλασσας. Προσβλέπουμε στη συνέχισή του στο εγγύς μέλλον.

Ο σεβασμός προς το Δίκαιο της Θάλασσας αντικατοπτρίζεται επίσης στις αποφάσεις της QUAD, της οποίας η Ιαπωνία, μαζί με την Αυστραλία, την Ινδία και τις ΗΠΑ, είναι μέλη.

Εμείς, και οι δύο χώρες, επιδιώκουμε να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις αντίστοιχες περιοχές μας, οικοδομώντας σχέσεις με την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, καθώς και απορρίπτοντας την απειλή ή τη χρήση βίας.

Και οι δύο χώρες υποστηρίζουμε την αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην ανοιχτή θάλασσα. Ασχοληθήκαμε δε, με τη συνεργασία σε διεθνή φόρουμ, κυρίως στον ΟΗΕ.

Επανέλαβα την άνευ όρων υποστήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της Ιαπωνίας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2023-24.

Είμαστε δε, ευγνώμονες για την υποστήριξή σας στη δική μας υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο, 2025-26.

Συνεργαζόμαστε στενά στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συζητήσαμε για τις σχέσεις ΕΕ-Ιαπωνίας σε εμπορικά θέματα και, επίσης, θεωρώ ότι και οι δύο πιστεύουμε στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης.

Επιπλέον, συζητήσαμε, και θα συζητήσουμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος, πώς θα ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και το εμπόριο.

Η κατάσταση στην Ουκρανία

Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, και είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω την Ιαπωνία για τη σαφή στάση της, ως θέση αρχής, σε αυτό το θέμα.

Η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας στον κόσμο.

Επανέλαβα ότι ο αναθεωρητισμός, όπου κι αν εμφανίζεται, ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να καταδικάζεται.

Ενημέρωσα, επίσης, τον συνάδελφό μου για την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Οδησσό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια και στον Ινδο-Ειρηνικό

Θα συζητήσουμε δε, κατά τη διάρκεια του γεύματος, τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στον Ινδο-Ειρηνικό.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι καταδικάζουμε σθεναρά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο το 2020 κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Προσμένουμε με χαρά τη συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Έκθεση Osaka 2025 EXPO.

Σας ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ μου συνάδελφε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά (Του Ζακχαίου)

  Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς μπήκε στην Ιεριχώ και περνούσε μέσα από την πόλη. Εκεί υπήρχε κάποιος, που το όνομά του ήταν Ζακχαίος. Ήταν αρχ...