Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Να 'χαμε να λέγαμε.

 


Όπως πάντα τέτοιο καιρό θα βγουν πολλές ειδήσεις, πολλά άρθρα, πολλές αναρτήσεις και σχόλια στο διαδίκτυο κοροϊδευτικά για την πίστη μας. Για παράδειγμα το Άγιο Φως είναι μια αγαπημένη ενασχόληση όλων όσων θεωρούν τη θρησκεία ως κάτι το παρωχημένο, μια ασχολία των ανόητων.

Προσωπική μου άποψη είναι πως σε τέτοιες "προκλήσεις" καλό είναι να μην απαντάμε. Ειδικά αυτή τη περίοδο. Μια ανταλλαγή επιχειρημάτων είναι ανώφελη και ανούσια αφού δε συνδιαλέγεσαι με κάποιον που θέλει να κάνει διάλογο και να φτάσει σε ένα συμπέρασμα αλλά με κάποιον που θέλει να ειρωνευτεί και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Άλλωστε ο διάλογος έχει τόσο εκπέσει στην εποχή μας που εκτός από τους άμεσους συμμετέχοντες και όσοι είναι απλοί ακροατές δεν εκτιμούν τα επιχειρήματα αλλά απλά πιστεύουν αυτόν τον οποίο εξαρχής έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν. 

Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία παίρνει απόσταση από την Εκκλησία. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό τόσο εξαιτίας της προπαγάνδας όσο και εξαιτίας των λαθών από μεριά της Εκκλησίας. Ειδικά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Από την άλλη ας είμαστε ειλικρινείς. Ακόμα και στις "χρυσές εποχές" της Εκκλησίας, οι πραγματικοί πιστοί ήταν λίγοι. Οι πολλοί ήταν κατ' όνομα και μόνο. Απλά για λόγους κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς κλπ δεν τολμούσαν να εκφράσουν πολύ έντονα αυτή την αντίθεση. 

Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος αυτό να μας τρομάζει. Αν κάποιοι έπρεπε να τρομάξουν είναι αυτοί που δεν ακολουθούν το Ευαγγέλιο προφασιζόμενοι μυριάδες δικαιολογιών. Όλα τα άλλα είναι να 'χαμε να λέγαμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...