Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Ε νηστειών - Οι δυνάστες

 


«Ξέρετε ότι αυτοί που θεωρούνται ηγέτες των εθνών ασκούν απόλυτη εξουσία πάνω τους, και οι άρχοντές τους τα καταδυναστεύουν. Σ’ εσάς όμως δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό, αλλά όποιος θέλει να γίνει μεγάλος ανάμεσά σας πρέπει να γίνει υπηρέτης σας· και όποιος από σας θέλει να είναι πρώτος πρέπει να γίνει δούλος όλων. Γιατί και ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει και να προσφέρει τη ζωή του λύτρο για όλους». 

Αυτά τα λόγια είπε ο Κύριος στους μαθητές Του, όταν ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, οι γιοι του Ζεβεδαίου Του ζήτησαν «όταν θα εγκαταστήσει την ένδοξη βασιλεία Του να τους βάλει  να καθίσουν ο ένας στα δεξιά Του κι ο άλλος στα αριστερά Του».

Είναι ένας πειρασμός που συχνά στην ιστορία αντιμετώπισε ο Χριστιανισμός. Η επίγεια κοσμική βασιλεία και η χρήση των ανθρώπινων μέσων εξουσίας. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να μπορείς να ασκείς εξουσία. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με πρωθυπουργούς, προέδρους, υπουργούς, βουλευτές και δημάρχους. Είναι μεγάλος πειρασμός να βρίσκεσαι στα τραπέζια και τις εξέδρες των επισήμων. 

Και όταν υποκύπτουμε, είναι και μεγάλη μας αποτυχία. Γιατί ενώ λέμε πως είμαστε δούλοι του Χριστού που ήρθε για να υπηρετήσει τους ανθρώπους κολακευόμαστε και χαίρουμε όταν συναγελαζόμαστε με αυτούς που καταδυναστεύουν τα έθνη, είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη κλίμακα. Πολλές φορές δε, είναι τέτοια η αποτυχία μας που γινόμαστε εμείς αυτοί που καταδυναστεύουμε και αυτό το ονομάζουμε "επιτυχία".

Λέμε πως είμαστε μέλη της Εκκλησίας, μέλη του σώματος του Χριστού. Λέμε πως στη ζωή μας ακολουθούμε το παράδειγμά Του. Ας αφήσουμε λοιπόν όλοι, Αρχιερείς, ιερείς, μοναχοί, πιστοί τους δυνάστες στη μοναξιά της ισχύος τους και ας σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους κάνοντας αυτό που ο Κύριος μας δίδαξε. Υπηρετώντας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...