Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Γέροι, επαρχία, σεβασμός

 



Τα έχω γράψει στο παρελθόν και για τους γέρους και τις τραγωδίες που προκαλούν αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της επαρχίας. Τα έχω γράψει τόσες φορές που στο τέλος βαρέθηκα και είπα δε ξαναγράφω για το θέμα. Έλα όμως που το περιστατικό στη Τήνο με τον 90+ που πυροβόλησε και σκότωσε τον 52χρονο για ηλίθιους λόγους που ο ίδιος ο γέρος είχε προκαλέσει, τα ξαναφέρνει και τα δυο μαζί στην επιφάνεια. Πριν λίγους μήνες ένας άλλος τύπος που διέφυγε της λίστας του Χάροντα ξέκανε, στον Πύργο, έναν άλλο οικογενειάρχη, περί τα πενήντα κι εκείνος, με παιδάκια κι εκείνος, επειδή δεν του άρεσε ο λογαριασμός του ΟΤΕ. Θυμήθηκα κι ένα περιστατικό στα Κύθηρα

όπου ένας άλλος παππούς, ο οποίος είχε άδεια οδήγησης (παρόλο που όταν τον χαιρετούσε ένας παπάς γύρω στο1.75 και με βαριά φωνή του απαντούσε "ποια είσαι εσύ κόρη μου") βγήκε από το δρόμο και χτύπησε μια γυναίκα που πριν λίγες μέρες είχε γεννήσει. Και τότε είπαν πολλοί "μα αυτός είναι ο θείος του τάδε πλούσιου". Ο οποίος πλούσιος πλήρωνε τα καύσιμα της αστυνομίας στο νησί. Κάπως έτσι και οι δυο πρώτοι γέροι, ενώ όλοι ήξεραν πόσο προβληματικοί είναι, κυκλοφορούσαν, οπλοφορούσαν και κανείς δεν τους μάζευε. Μέχρι που αφήσαν δυο νεκρούς, δυο χήρες και τέσσερα ή πέντε ορφανά. Γιατί στην Ελλάδα σεβόμαστε τους γέρους(ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί, έτσι γενικά τους σεβόμαστε επειδή γέρασαν) και η αρχές στην επαρχία κινούνται με βάση το ποιος είναι θείος ή αδερφός ή ξάδερφος ποιανού. 

Κλείνω το σημερινό σημείωμα ανακεφαλαιώνοντας τα προηγούμενα. 1) Η επαρχία είναι διεφθαρμένη και επιπλέουν συνεχώς οι φελλοί. 2) οι γέροι δεν αξίζουν κανέναν σεβασμό μόνο και μόνο επειδή γέρασαν. Οφείλουμε σεβασμό σε εκείνους τους γέρους οι οποίοι με τη σοφία και το χαρακτήρα τους αποτελούν στολίδια για τις κοινωνίες και τις μικροκοινωνίες στις οποίες κινούνται. 3)Επιτέλους οι νόμοι πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα των θυμάτων και όχι των εγκληματιών.

10 σχόλια:

  1. Υποθετω οτι βαση της παλαιοτερης αντιληψης οτι τα γερατεια ταχα μου ειναι συνωνυμα της σοφιας και της εμπειριας μπορει πολλοι γεροι να ειναι εκεινοι που κατασκευαζουν αυτη την απαιτηση να τους δειχνουν σεβασμο οι νεοτεροι χωρις ουσιαστικα να το αξιζουν! Σε αλλες παλι περιπτωσεις ισχυριζονται καποιοι οτι στα γεραματα του μπορει να ξεμωραθει και ο ανθρωπος! Απο προσωπικη μου εμπειρια υποθετω οτι σε καποιες επαρχιες οι ηλικιωμενοι πασχουν απο καταθλιψη η αλλες ψυχικες νοσους! Οχι βεβαια οτι αυτο αποτελει ελαφρυντικο για τη διαπραξη ενος φονου αλλα ποιος ειναι ο λογος για ασημαντες αιτιες να διαπρατουν τετοια στιγερα εγκληματα? Οποτε πρεπει να κατανοηθει πληρως πως καποιοι ηλικιωμενοι αναπτυσουν σωφροσυνη και πως καποιοι αλλοι αναπτυσουν αφροσυνη! Προσωπικα δε ξερω εαν η επαρχια ειναι διεφθαρμενη ωστοσο υποθετω οτι εχουν εκει περα τις δικες τους κοινωνικες προκαταληψεις οπως υπαρχουν διαφορετικες προκαταληψεις στις μεγαλες αστικες κοινωνιες οπου και εκει υπαρχει μεγαλος βαθμος εγκληματικοτητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος είναι επικίνδυνος για την κοινωνία πρέπει να μαζεύεται ανεξαρτήτως ηλικία. Η πόλη έχει εγκληματικότητα λόγω πληθυσμού και η επαρχία διαφθορά που οφείλεται σε οικογενειακές σχέσεις.

      Διαγραφή
    2. Το να τον μαζεψεις καποιον μπορει να δινεις μια προσωρινη λυση! Εαν κοβεις ενα κεφαλι της λερναιας υδρας ξεπεταγονται δυο! Πρεπει να διευκρινηστουν οι λογοι που πολλοι ηλικιωμενοι αναπτυσουν σε αρκετο ποσοστο ψυχασθενειες οταν καθοντουσαν καποιοι και ισχυριζονταν οτι στις επαρχιες δεν εχουν αγχος και αλλες τετοιες θεωριες! Λυνεις το αιτιο αλλιως το προβλημα διαιωνιζεται

      Διαγραφή
    3. Πρώτα μαζεύεις τους επικίνδυνους(όσους πιο πολλούς μπορείς τέλος πάντων, κάποιοι θα ξεφύγουν) και μετά κοιτάς να εξαλείψεις και τη ρίζα του προβλήματος, διαδικασία που είναι έτσι κι αλλιώς επίπονη και χρονοβόρα.

      Διαγραφή
    4. Πολλοι ειναι επικυνδινοι και δε φαινονται! Ο κοσμος εχει γεμισει με ατομα με σοβαρα ψυχικα καταλοιπα και πολλοι απο αυτους θα μπορουσαν να εκολλαφθουν σε μελοντικους εγκληματιες! Και δυστυχως οι περισσοτερο επικυνδινοι ειναι οι υψηλα ισταμενοι οι οποιοι διαφημιζονται απο την επικαιροτητα ως "προτυπα" προς μιμηση! Για αυτο λεω οτι σταματας πρωτα το "εργοστασιο" παραγωγης! Εξαλλου για να συμαζευονται οι κακοποιοι πρεπει τα οργανα της ταξης να κανουν σωστα τη δουλεια τους ως εκτελεστικα οργανα του νομου! Εαν και εκεινοι εχουν γινει τα ιδια χαλια με αυτους που υποτιθεται οτι κυνηγανε τοτε πως θα μπει ταξη?

      Διαγραφή
  2. Για το τριτο κομματι της ανακαιφαλαιωσης σου να σου αναφερω μην περιμενεις πολλα απο τους νομους! Σε περιπτωση μαλιστα που ο εγκληματιας επικαλεστει το "ακαταλογιστο" τοτε αστα να πανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τους νόμους δε περιμένω, απαιτώ. Απαιτώ να με προστατεύουν και να απονέμουν δικαιοσύνη. Αλλιώς γιατί να είμαι κι εγώ εντάξει στις υποχρεώσεις μου; Ή οποιοσδήποτε.

      Διαγραφή
    2. Επομενως πρεπει να επιλεγουμε και τους αναλογους νομοθετες για να φροντιζουν να ψηφιζονται οι αναλογοι νομοι! Εαν εχουμε "νομοθετες" που ψηφιζουν νομους με "παραθυρακια" τοτε δε θα ειμαστε ποτε ησυχοι! Μετα ειναι και να καλλιεργειται και το αναλογο αισθημα ευθυνης ωστε να υπακουνε οι ανθρωποι στους νομους!

      Διαγραφή
    3. Δε φαίνονται. Συνήθως άλλα λένε πριν και άλλα μετά τις εκλογές. Το βασικό είναι να ζητάμε νόμους χωρίς "παραθυράκια" ώστε να σταματήσουν οι νομοθέτες να έχουν κοινό που να θέλει "παραθυράκια"

      Διαγραφή
    4. ο κοσμος δυστυχως δε θελει πολιτικους και νομοθετες να ειναι τιμιοι και ειλικρινεις! Θελει πολιτικους να τους χαιδευει τα αυτακια και να τους κοροιδευει! Δυστυχως ο Ελληνας τη γουσταρει τη παραμυθα! Εαν ειναι σωστος ο πολιτικος τοτε δεν εχει και ο ιδιος καλη καταληξη! Αυτο δειχνει και η ιστορια με τα διαφορα παραδειγματα! Βλεπε π.χ. Καποδιστριας και ουτω καθ'εξης! Χαρακτηριστικη ειναι η φραση που ειχε πει ο ηθοποιος Οδυσσεας Παπασπηλιοπουλος στην επανεκδοση της ταινιας "ζητειται ψευτης" οπου ελεγε χαρακτηριστικα στο Βουλευτη Βερλεκη "εαν ο κοσμος ηθελε να ακουει αληθειες δε θα μας ψηφιζε". Μετα ειναι και το προβλημα οτι ο καθενας ψηφιζει αυτον που τον "βολευει". Για αυτο το λογο πρεπει πρωτιστως να αλλαζονται οι ανθρωπινες νοοτροπιες! Το κυριοτερο που πρεπει να κατανοησει ο συγχρονος Ελληνας ειναι οτι δε γινεται να τα εχει ολα! Και τη πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο! Και επισης δε μπορει να εχει "ετοιμες" λυσεις χωρις να κουραστει στη ζωη του.

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...