Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Ουκρανική Μεγάλη Εβδομάδα

 

https://ardin-rixi.gr/archives/243772

του Νίκου Ντάσιου


Μεταξύ άλλων σ’ ένα κήρυγμα του για τούτες τις μέρες της Μεγάλη Βδομάδας ο Μακαριστός Χριστόδουλος είχε αναφέρει:


«… Ο Χριστός ξανασταυρώνεται –σήμερα– από τους ανάξιους διαδόχους του, κληρικούς μέσα στην Εκκλησία, που ενώ ανέλαβαν στους ώμους των το βαρύ φορτίο της ευθύνης για τη σωτηρία των ανθρώπων, αυτοί επαναπαύονται στις οποιεσδήποτε απολαβές του αξιώματος των και αδιαφορούν για το λαό του Θεού, που διψάει για πνευματική τροφοδοσία. Προδότες αυτοί της μεγάλης αποστολής τους και διαχειριστές της θείας χάριτος, έμειναν στ’ αχνάρια των φαρισαίων, για τους οποίους ο ίδιος Κύριος είχε πει στο λαό να ακούνε τι λένε, αλλά να μη κάνουν ό,τι κάνουν. Δεν έλειψαν ποτέ από την Εκκλησία οι ανάξιοι και επιλήσμονες. Κοντά στους πολλούς άξιους που δοξάζουν το Θεό, είναι κι’ εκείνοι, οι λίγοι που τον ξανασταυρώνουν, επαναλαμβάνοντας το έγκλημα των ιουδαίων. Και το σταύρωμα αυτό, οδυνηρό όσο και το πρώτο, κατεδαφίζει την πίστη από τις καρδιές των πιστών, γκρεμίζει από μέσα την Εκκλησία, χαροποιεί τους εχθρούς της, θλίβει τους οπαδούς της. Αυτό το ξανασταύρωμα, έχει πελώριες διαστάσεις, γιατί μαρτυρεί πόσο το άλας μωράνθηκε, πόσο οι λυχνίες έσβυσαν. Και ο Χριστός πονεί και πάσχει, όπως τότε πού ψιθύριζε λόγια συγγνώμης για τους σταυρωτές του, απευθύνοντας το παραπονεμένο ερώτημά του: «Λαός μου τι εποίησά σοι και τι μοι ανταπέδωκας;» Σ’ αυτό το ερώτημα ας κάνουμε να μη ισχύσει για μας η απάντηση: «αντί του μάννα, χολήν, αντί του ύδατος, όξος».


Τούτες τις μέρες τον Γολγοθά του Χριστού ανεβαίνουν πολλοί βασανισμένοι άνθρωποι στον Κόσμο μας, μεταξύ αυτόν κι ένας ολόκληρος λαός, ο ουκρανικός που σταυρώνεται καθημερινά ευρισκόμενος έτσι ίσως πιο κοντά στο αληθινό νόημα της Ανάστασης. Με πίστη και διάκριση ας ευχηθούμε να έρθει γρήγορα η ειρήνη, να τιμωρηθούν οι σύγχρονοι Φαρισαίοι που ξανα-σταυρώνουν τον Χριστό μας, να επουλωθούν οι πληγές και να ξανάρθει η ελπίδα στα μάτια των παιδιών…Καλή Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...