Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Αραχνοφοβία στη Τζόρτζια των ΗΠΑ

 


https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/ipa-giganties-arachnes-tromokratoyn-toys-katoikoys-tis-tzortzia/

Εκατομμύρια γιγάντιες αράχνες έχουν κατακλύσει την πολιτεία της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους της. Οι βεράντες, οι γραμμές ηλεκτροδότησης, τα γραμματοκιβώτια και τα χωράφια σε περισσότερες από 25 κομητείες της πολιτείας, έχουν καλυφθεί με τους πυκνούς, τροχοειδείς ιστούς της αράχνης Joro (Trichonephila clavata), ενός χωροκατακτητικού είδους που προέρχεται από την Ανατολική Ασία.


Η πρώτη από τις αράχνες των 7,6 εκατοστών εντοπίστηκε 128 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ατλάντα το 2014 και πιθανότατα έφτασε εκεί μέσα σε ένα κοντέινερ μεταφοράς, δήλωσε ο Ρικ Χόμπεκε, διευθυντής συλλογών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Τζόρτζια.


Έκτοτε, ο πληθυσμός και η εμβέλεια των αραχνών έχουν επεκταθεί σταθερά σε ολόκληρη την πολιτεία, ωστόσο ούτε οι κάτοικοι ούτε οι ερευνητές ήταν προετοιμασμένοι για τον αριθμό των αραχνών που θα αντιμετώπιζαν φέτος. Ο Γουίλ Χάντσον, εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, δήλωσε ότι η βεράντα του καλύφθηκε από ιστούς πάχους 3 μέτρων, και ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει περισσότερες από 300 αράχνες.


«Πέρυσι, υπήρχαν δεκάδες αράχνες και με ενοχλούσαν όταν έκανα εργασίες στην αυλή», ανέφερε ο Χάντσον. «Φέτος, έχω αρκετές εκατοντάδες, και πραγματικά κάνουν το μέρος να φαίνεται τρομακτικό με όλους τους ακατάστατους ιστούς – σαν σκηνή από την ταινία Αραχνοφοβία».


Η αράχνη Joro συναντάται στην Κίνα, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την Κορέα και είναι γνωστή για τους εξαιρετικά συμμετρικούς, κυκλικούς ιστούς της. Το δηλητήριο της το χρησιμοποιεί για να ακινητοποιήσει το θήραμα που παγιδεύει στους ιστούς της. Το δηλητήριο δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο, τους σκύλους ή τις γάτες, εκτός αν είναι αλλεργικοί σε αυτό. Ενώ οι αράχνες μπορεί να τσιμπήσουν αν απειληθούν, τα δαγκώματα τους δεν είναι συχνά αρκετά ισχυρά ώστε να διαρρήξουν το δέρμα.


Οι περισσότερες από τις αράχνες Joro της Τζόρτζια θα πεθάνουν πιθανότατα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τώρα που τα αραχνοειδή έχουν εντοπιστεί σε οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ακόμη περισσότερο και σε άλλες πολιτείες με παρόμοιο κλίμα. Τα θηλυκά Joros γεννούν σάκους αυγών κλωσμένους με μετάξι, οι οποίοι περιέχουν τουλάχιστον 400 μωρά. Όταν τα νεογέννητα αναδύονται την άνοιξη, ταξιδεύουν με τον άνεμο πάνω σε ένα κλώνο μεταξιού, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις, όπως στο μυθιστόρημα της E.B. White «Ο Ιστός της Σάρλοτ».


Πολλά χωροκατακτητικά είδη τείνουν να αποσταθεροποιούν τα οικοσυστήματα στα οποία εισέρχονται, αλλά ορισμένοι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι οι αράχνες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να φέρουν απροσδόκητα οφέλη. Η Νάνσι Χινκλ, εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, δήλωσε ότι οι αράχνες Joro σκοτώνουν τα κουνούπια, τις μύγες που δαγκώνουν και τα σκουλήκια του είδους Halyomorpha halys, τα οποία δεν έχουν φυσικούς θηρευτές και είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τις καλλιέργειες.


«Οι αράχνες Joro συμβάλλουν στην καταστολή των παρασίτων με φυσικό τρόπο, οπότε προσπαθώ να πείσω τους ανθρώπους ότι το να έχουμε γύρω μας δισεκατομμύρια μεγάλες αράχνες και τους ιστούς τους, είναι κάτι καλό», δήλωσε η Χινκλ.


ΠΗΓΗ: Live Science 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...