Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Ο δρόμος για τη Δαμασκό

 



Στη σημερινή αποστολική περικοπή ακούμε τον Απόστολο Παύλο να διηγείται τη μεταστροφή του στον Χριστιανισμό. Ο Θεός είχε ξεχωρίσει τον απόστολο Παύλο από τότε που ήταν στην κοιλιά της μητέρας του ακόμη. Και πράγματι από μικρός ξεχώρισε για την πίστη του και τη γνώση των γραφών. Και όταν εμφανίστηκε ο χριστιανισμός έγινε ένας από τους μεγαλύτερους διώκτες του. Ο Θεός όμως, που τον είχε ξεχωρίσει, δε θα μπορούσε και να τον εγκαταλείψει. Έτσι του αποκαλύφθηκε ο ίδιος ο αναστημένος Ιησούς Χριστός στο δρόμο προς τη Δαμασκό. Και ο απόστολος Παύλος έφυγε για την Αραβία. Μόνο μετά από τρία χρόνια επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα όπου συνάντησε τον Πέτρο και έμεινε κοντά του για δεκαπέντε μόλις ημέρες οπότε και συνάντησε τον Απόστολο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο. 

Κανέναν άλλο από τους Αποστόλους δεν είδε. Κανένας άνθρωπος δεν τον δίδαξε τον Λόγο του Θεού. Ο ίδιος ο Χριστός του αποκαλύφθηκε. Σε κάποιον άνθρωπο σημερινό, αυτό ακούγεται σαν ψέμα, σαν παραμύθι. Ζητά εξηγήσεις. Ψάχνει να βρει λογική σε αυτή τη μεταστροφή του Παύλου. Ποια όμως λογική εξήγηση μπορεί να σταθεί; Για ποια λογική αιτία ο Παύλος άφησε όλα του τα προνόμια ως ένας πολλά υποσχόμενος Φαρισαίος; Για ποια λογική αιτία εγκατέλειψε την άνεση και την ασφάλεια της μέχρι τότε ζωής του; Για ποιο λόγο ρίσκαρε αυτήν την ίδια τη ζωή του; Μήπως για τα αξιώματα που απολάμβανα τότε οι χριστιανοί; Δεν υπήρχαν. Το μόνο που περίμενε τους χριστιανούς ήταν διωγμοί, βασανιστήρια και θανατώσεις. Για τον σημερινό ορθολογιστή άνθρωπο όλα αυτά ακούγονται παράλογα. 

Για αυτόν που πιστεύει όμως, όλα αυτά είναι απόλυτα λογικά. Όπως παλαιότερα στους προφήτες, έτσι και στον απόστολο Παύλο, αφού μίλησε ο Θεός δεν υπήρχε περιθώριο άρνησης. Δικαίωμα άρνησης υπήρχε αλλά ποιος πραγματικός άνθρωπος της πίστης δεν παραδίδεται ολοκληρωτικά στον Θεό; 

Η ζωή μας αυτή οφείλει να είναι. Μια ολοκληρωτική και εκούσια παράδοση στο θέλημα του Θεού. Μια πορεία προς τον Θεό. Θα έχουμε αποτυχίες σε αυτή τη πορεία. Θα πέφτουμε στην αμαρτία. Θα επικρατούν οι αδυναμίες και η κακία μας. Όμως θα μετανιώνουμε και θα σηκωνόμαστε και πάλι. Θα συνεχίζουμε την πορεία μας. Μια πορεία που θα μας οδηγήσει όχι στο δρόμο προς τη Δαμασκό αλλά στο δρόμο προς τη Σωτηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...