Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Για το Βιβλίο του Ενωχ




Αυτή την εποχή, ανάμεσα στα βιβλία που διαβάζω είναι και το Βιβλίο του Ενώχ. Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στα Απόκρυφα της Π.Διαθήκης, δεν το έχει συμπεριλάβει δηλαδή η Εκκλησία στα Κανονικά βιβλία της Π. Διαθήκης. 

Να σημειώσω εδώ πως η Εκκλησία προβληματίστηκε έντονα για το αν θα συμπεριλάβει στα κανονικά βιβλία και την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Τελικά το συμπεριέλαβε αλλά δεν διαβάζεται σε καμία ακολουθία.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν ήθελε να τα αφήσει έξω από τον κανόνα η Εκκλησία για να κρύψει κάτι αλλά διότι υπήρχε αμφιβολία για το αν θα ωφελήσουν πνευματικά τους πιστούς. Και βλέποντας τη σημερινή κατάσταση μάλλον είχε δίκιο. Ένα σωρό αιρέσεις ξεπήδησαν από την Αποκάλυψη ενώ για το βιβλίο του Ενώχ θα γράψω παρακάτω.

Λοιπόν, το Βιβλίο του Ενώχ είναι ένα σπουδαίο βιβλίο. Ένα βιβλίο της αποκαλυπτικής γραμματείας, το οποίο έχει ένα και μόνο σκοπό. Να βεβαιώσει τους πιστούς πως ο Θεός υπάρχει, πως ενδιαφέρεται για τους ευσεβείς και τους δίκαιους και πως όλες οι αδικίες στο τέλος θα τιμωρηθούν και όλα τα θύματα των αδικιών θα αποκατασταθούν. Δεν είχε σκοπό να εξάψει τη φαντασία των αναγνωστών ώστε να ασχολούνται με νεφειλίμ, δαίμονες, δράκους και κύκλωπες.

Το βιβλίο περιέχει μια σειρά από οράματα γι' αυτό και δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τη σημασία τους, όλα όμως συγκλίνουν στο ίδιο. Το άδικο και το κακό τιμωρούνται(οι άγγελοι που αμάρτησαν με τις γυναίκες των ανθρώπων, οι άδικοι βασιλείς και ισχυροί κλπ), ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο και προσπαθεί συνεχώς να τον προσεγγίσει και η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Δεν πρέπει να δίνεται βάρος στα όποια (μυθολογικά;) στοιχεί δίνονται για υπερφυσικά όντα αλλά στην ουσία που είναι ο θρίαμβος του Θεού και η εκπλήρωση του σχεδίου του.

Στο βιβλίο αυτό περιέχονται ακόμα πολλά αποσπάσματα για τους ισχυρούς, τους βασιλείς, τους δυνάστες που θα το ζήλευαν κάμποσοι αναρχικοί θεωρητικοί. Μέχρι και μια πρώιμη σύνδεση της αμαρτίας με το οικολογικό πρόβλημα μπορεί να βρει ο μελετητής.

Και- για να μη σας ξενερώσω τελείως- πράγματι, στα οράματα και στις διηγήσεις για τους κακούς αγγέλους, τους μετέπειτα δαίμονες, θα βρει κανείς τη βάση και τις επιρροές πάμπολλων σειρών και ταινιών φαντασίας και τρόμου.

Σε γενικές γραμμές, το Βιβλίο του Ενώχ είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που, ναι μεν, εξάπτει τη φαντασία των πιο επιρρεπών σε αυτή(κι εγώ σε αυτούς ανήκω, μη νομίζετε), είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αποκαλυπτικής γραμματείας  αλλά περιέχει κι ένα έντονο θεολογικό μήνυμα. Ένα μήνυμα ελπίδας, μια υπόσχεση σωτηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...