Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Η Βασιλεία του Θεού


Κάποιος πλησίασε τον Χριστό και τον ρώτησε ειρωνικά:Αγαθέ τι να κάνω για να μπω στη Βασιλεία του Θεού;Και λέμε ειρωνικά γιατί τον προσφώνησε Αγαθό.Αγαθό οι Ιουδαίοι θεωρούσαν μόνο τον Θεό,ενώ τον Χριστό τον θεωρούσαν απλό άνθρωπο.

Ο Κύριος κατάλαβε την ειρωνεία του συνομιλητή του και του είπε τις πιο βασικές Εντολές που πρέπει να τηρεί.Αυτός αμέσως και με εξίσου ειρωνικό ύφος απάντησε πως τηρεί αυτές τις εντολές από μικρός.Ο Χριστός τότε του είπε τη σημαντικότερη εντολή.Γνωρίζοντας ότι είναι πλούσιος του είπε να πουλήσει τα υπάρχοντά το και να μοιράσει τα χρήματα στους φτωχούς.

Όλοι μας θέλουμε τη Βασιλεία του Θεού.Όμως καμωνόμαστε πως ψάχνουμε να βρούμε τρόπο να μπούμε μέσα ενώ το κλειδί είναι μπροστά μας, δίπλα μας.Είναι οι φτωχοί άνθρωποι,οι αδύναμοι, οι καταδιωκόμενοι.


Όταν λέμε το Πάτερ Ημών παρακαλούμε να έρθει η Βασιλεία του Ουρανού και στη γη.Τι κάνουμε όμως γι'αυτό;Τι κάνουμε για να έρθει δικαιοσύνη,αγάπη και αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους;Γιατί αυτή είναι η Βασιλεία του Θεού.

Όσο σημαντικό είναι να προσευχόμαστε άλλο τόσο σημαντικό είναι να πράττουμε.Τι νόημα έχει να ζητάμε αγάπη και δικαιοσύνη όταν εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για πραγματοποιηθούν αυτά.Τι περιμένουμε να πέσουν από τον ουρανό;Δε γίνεται αυτό.Τρέχουμε και προσκυνούμε λείψανα αγίων και μαρτύρων.Αυτοί όμως θυσιάστηκαν για την πίστη τους και για όλους τους ανθρώπους , ακόμα και αυτούς που του βασάνισαν και τους φόνευσαν.Όταν προσκυνούμε τα λείψανά τους και δε μιλάμε στον γείτονά μας τότε αυτό που κάνουμε λέγεται βλασφημία.Τι νόημα έχει σε καιρό κρίσης,να λέμε πως εμείς κατέχουμε την αληθινή διδασκαλία, όταν άνθρωποι δίπλα μας πεινούν κι εμείς φοράμε ακριβά άμφια;Δεν είμαστε κι εμείς σαν τον αγενή άνθρωπο της παραβολής που δήθεν ενδιαφέρεται για τη Βασιλεία των Ουρανών και ψάχνει να τη βρει οπουδήποτε αλλού εκτός από την ανάγκη στην οποία βρίσκονται οι φτωχοί συνάνθρωποί του;

Λέμε πως είμαστε χριστιανοί,πως θέλουμε τον Παράδεισο,πως αναζητούμε την ένωση και την κοινωνία με τον Θεό.Ε,λοιπόν ας σταματήσουμε απλά να το λέμε και ας αρχίσουμε να ζούμε σαν να το εννοούμε.

2 σχόλια:

  1. Δεν είμαστε χριστιανοί, φοβάμαι, οι φαρισαίοι του σήμερα είμαστε . Και αλοίμονό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε χριστιανοί με έντονες φαρισαϊκές τάσεις.Ακούγεται κάπως πιο ήπιο...

      Διαγραφή

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...