Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Για τον Άγιο Νεκτάριο

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος νεκταριος

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι πιθανόν ο μεγαλύτερος άγιος της σύγχρονης εποχής.Όλοι τον γνωρίζουμε,τον τιμούμε,του ζητάμε να πρεσβεύει για εμάς στον Θεό.

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι επίσης ένας από τους πιο συκοφαντημένους ανθρώπους της εποχής μας.Από την αρχή σχεδόν της ιερατικής του ζωής δέχτηκε μύριες όσες συκοφαντίες.Ασύστολα ψεύδη που εκτόξευσαν εναντίον του είτε άλλοι κληρικοί , που τον έβλεπαν ως απειλή, είτε λαϊκοί που για διάφορους λόγους θέλησαν να του κάνουν κακό.


Είναι ένα γεγονός που πρέπει κάποια στιγμή να το κοιτάξουμε κατάματα.Η Εκκλησία μας, πολύ λιγότερο κινδυνεύει από εξωτερικούς κινδύνους,από απαγορεύσεις,περιθωριοποίηση,διωγμούς,δολοφονίες απ' ότι από εμάς τους ίδιους.Από εμάς που λέμε πως την υπηρετούμε,πως είμαστε μέλη της.Είπε κάποτε ο Αθανάσιος Λεμεσού πως  “Οι θρήσκοι άνθρωποι είναι το πιο επικίνδυνο είδος μέσα στην εκκλησία”.

Σε λίγες μέρες ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων.Και θα νηστέψουμε.Και θα προσευχόμαστε.Και δεν θα πίνουμε γάλα, δεν θα τρώμε τυρί, δεν θα τρώμε κρέας.Τη σάρκα και το αίμα όμως των συνανθρώπων μας,τον αδελφών μας,μια χαρά θα το τρώμε όταν θα ανοίγουμε το στόμα μας και θα ξεστομίζουμε ό,τι προλαβαίνουμε.Αυτό όμως δεν είναι νηστεία και πνευματική ζωή.

Ο Άγιος Νεκτάριος δεν οργίστηκε ποτέ με τους συκοφάντες του, δεν επεδίωξε δικαιοσύνη για τον εαυτό του, δεν απάντησε στις συκοφαντίες τους με άλλες συκοφαντίες ή κακολογήσεις . Παρέμεινε πιστός στον μακαρισμό «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται» δηλαδή άγιοι είναι αυτοί που φέρνουν την ειρήνη στον κόσμο γιατί εκείνοι θα ονομαστούν παιδιά του Θεού.

Και ο Άγιος Νεκτάριος ονομάστηκε υιός του Θεού.Γιατί είχε όλους τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, αγαθωσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια.Ας προσευχόμαστε λοιπόν στον Άγιο να μας φωτίζει καθ' όλη τη διάρκεια της επερχόμενης σαρακοστής με το παράδειγμα του ώστε κι εμείς να αποκαλεστούμε παιδιά του Θεού.

1 σχόλιο:

  1. Απο ολα τα χαρισματα του Αγιου το ποιο ζηλευτο ειναι η συγχωρητικοτητα του! Λεγεται οτι καποτε σε μια μονη δε θυμαμαι που ακριβως οι μοναχοι τσακωνονταν μεταξυ τους επειδη καποιοι αμφισβητουσαν την αγιοτητα του! Αποφασισαν λοιπον να κανουν αυστηρη τριημερη νηστεια και προσευχη να τους αποκαλυψει ο Θεος εαν ειναι η οχι Αγιος! Μετα το περασμα της τριτης ημερας περιπου κατα την πρωινη ωρα εαν θυμαμαι καλα χτυπησε η πορτα του κελλιου ενος απο αυτους τους μοναχους! ο μοναχος ανοιξε την πορτα και ειδε ξαφνικα του τον Αγιο Νεκταριο! ο Αγιος του ειπε το εγης! Ειμαι Αγιος, μυροβλυτης, θαυματουργος! Οχι επειδη εκανα περισσοτερες προσευχες και νηστειες απο εσας αλλα επειδη συγχωρουσα τους εχθρους μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...