Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως - Ο πόνος

 


Είπε ο Κύριος: «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει το σταυρό του κι ας με ακολουθεί. Γιατί όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα τη χάσει· όποιος όμως χάσει τη ζωή του εξαιτίας μου και εξαιτίας του ευαγγελίου, αυτός θα τη σώσει».

Ο σταυρός πριν τη σταύρωση και την ανάσταση του Ιησού ήταν ένα σύμβολο πόνου. Μετέπειτα έγινε σύμβολο αιώνιας ζωής. Στη σημερινή περικοπή, ο Κύριος χρησιμοποιεί τον σταυρό και με τις δύο έννοιες. Από τη μία είναι ο πόνος που μας αναλογεί και που θα πρέπει να τον βαστάξουμε και από την άλλη κουβαλώντας τον και ακολουθώντας τον Χριστό θα φτάσουμε στη σωτηρία. 

Ο πόνος υπάρχει στη ζωή μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Και παίρνει πολλές μορφές όταν μας βασανίζει. Εκτός όμως από εργαλείο βασανισμού, γίνεται και εργαλείο σωτηρίας. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε τον πόνο είναι, όπως μας λέει ο ίδιος ο Κύριος σήμερα, να χάσουμε τη ζωή μας για χάρη Του και για χάρη του Ευαγγελίου ώστε να σώσουμε τη ζωή μας. Τι σημαίνει αυτό; Να εγκαταλείψουμε το θέλημά μας και να ακολουθήσουμε το θέλημα του Θεού. 

Χάνοντας το θέλημά μας και χάνοντας τη ζωή μας, μας δίνεται μια νέα ζωή, μια ζωή εν Χριστώ. Όσο το κέντρο της ζωής μας είναι τα πλούτη, η δύναμη, η εξουσία αλλά και πράγματα πιο απλά και φυσιολογικά όπως το σπίτι, η ησυχία ακόμα και η υγεία μας τότε συνεχώς ο πόνος θα είναι εκεί παρόν και θα μας βασανίζει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ενδιαφερόμαστε για την υγεία ή για το σπίτι μας. Και βέβαια θα ενδιαφερόμαστε και θα προσευχόμαστε γι' αυτά αλλά δε θα τα βάζουμε στο κέντρο της ζωής μας. Σε αυτή τη θέση μόνο ο Θεός και το θέλημά Του μπορούν να βρίσκονται. Αυτό μας δείχνει και  η προσευχή του Ιησού στη Γεθσημανή, όπου ζητά να μην πιει από "το ποτήριον τούτο" μόνο αν αυτό είναι το θέλημα του Θεού.

Ο πόνος είναι κομμάτι της ζωής μας. Σε μας μένει αν θα ζητήσουμε τη βοήθεια του Θεού και αν αν θα αφήσουμε τη ζωή μας για χάρη Του ώστε να μετατραπεί ο  πόνος σε εργαλείο σωτηρίας και αθανασίας ή αν θα θελήσουμε μόνοι μας να τον αποφύγουμε καθιστώντας τον έτσι μόνιμο βάσανο σε όλη μας τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...