Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Το όνειρο του Τέσλα



https://www.fosonline.gr/stiles/san-simera/article/179868/nikola-tesla-to-oneiro-toy-gia-enan-kosmo-me-eleytheri-energeia

Σταύρος Λιώσης


Στις 20 Μαρτίου του 1900 ο σπουδαίος Νίκολα Τέσλα λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.


Ο Νίκολα Τέσλα αφιέρωσε τη ζωή του στο όνειρο της δημιουργίας ενός κόσμου με ελεύθερη ενέργεια.


«Το σχέδιό μου καθυστέρησε από τους νόμους της φύσης. Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για αυτό. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, αλλά οι ίδιοι νόμοι θα επικρατήσουν στο τέλος και θα το κάνουν να επιτύχει θριαμβευτικά» διαβάζουμε στην αυτοβιογραφία του σερβοαμερικανού εφευρέτη «Οι εφευρέσεις μου».



Λίγους μήνες μετά τη λήψη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας δημοσίευσε μια σειρά άρθρων τα οποία αποτελούσαν μια μακροσκελή μελέτη του με τίτλο «Το Πρόβλημα της Αυξανόμενης Ανθρώπινης Ενέργειας», που περιείχε ειδική αναφορά στους τρόπους τιθάσευσης της ηλιακής ενέργειας:


«Ο ήλιος είναι η πηγή που καθοδηγεί τα πάντα. Ο ήλιος συντηρεί όλη την ανθρώπινη ζωή και εφοδιάζει την ανθρώπινη ενέργεια…».


Ο Τέσλα πίστευε πως ολόκληρος ο πλανήτης θα μπορούσε να διασυνδεθεί ενεργειακά αν κατασκευαζόταν από ένα δίκτυο από πύργους εκπομπής και λήψης ηλεκτρικής και ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.


Τις τελευταίες δεκαετίες το όραμα του Τέσλα έχει αρχίσει να απασχολεί ξανά την επιστημονική κοινότητα προκειμένου η ανθρωπότητα να αποφύγει μια ενδεχόμενη ενεργειακή δίψα στο εγγύς μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...