Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Ο Μητροπολίτης Ντούμπνα Ιωάννης απέστειλε ανοικτή επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

 


https://www.enoriako.info/index.php/diafora/1374-ouai-oi-legontes-to-skotos-fos-i-otan-ta-paidia-vlepoun-tin-gymnia-tou-patera

Ο Μητροπολίτης Ντούμπνα Ιωάννης (Αρχιεπισκοπή των Ρωσικών Ορθόδοξων Εκκλησιών της Δυτικής Ευρώπης) απέστειλε ανοικτή επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο:


"Ο Αρχιεπίσκοπος


Αριθμός πρωτοκόλλου: 2022.010


Παρίσι, 09 Μαρτίου 2022


Παναγιότατε,


Σε αυτές τις σκοτεινές ημέρες που μαίνεται ο πόλεμος στη μέση της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ανησυχία ολόκληρης της Αρχιεπισκοπής και την απόλυτη αλληλεγγύη μας στα θύματα αυτής της σύγκρουσης.


Η αναταραχή και η αναστάτωση που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο αυτή η βίαιη επίθεση δεν άφησε ανεπηρέαστη την ορθόδοξη κοινότητα της Δυτικής Ευρώπης, και ιδιαίτερα την Αρχιεπισκοπή των Ρωσικών Ορθόδοξων Ενοριών της Δυτικής Ευρώπης, η οποία συγκεντρώνει πιστούς όλων των προελεύσεων. Η ίδια η ενότητά μας απειλείται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οι πιστοί μας περιμένουν από τους ποιμένες τους να μεταφέρουν τη φωνή της Εκκλησίας και το ευαγγελικό μήνυμα της ειρήνης.


Με συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την έκκληση που σας απηύθυναν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ζητώντας σας να παρέμβετε στις πολιτικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να τερματιστεί αυτό το λουτρό αίματος.


Στο όνομα όλων των πιστών της Αρχιεπισκοπής μας, απευθύνομαι σε εσάς να υψώσετε τη φωνή σας ως προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά αυτού του τερατώδους και παράλογου πολέμου και να μεσολαβήσετε στις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ώστε αυτή η δολοφονική σύγκρουση, η οποία μέχρι πρόσφατα φαινόταν αδιανόητη μεταξύ δύο λαών και δύο εθνών ενωμένων από αιώνες ιστορίας και την κοινή τους πίστη στον Χριστό, να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.


Παναγιότατε, στο "κήρυγμά" σας για την Κυριακή της Συγχώρεσης, που εκφωνήσατε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στις 6 Μαρτίου, υπονοείτε ότι δικαιολογείτε αυτόν τον σκληρό και δολοφονικό επιθετικό πόλεμο ως "έναν μεταφυσικό αγώνα", στο όνομα "του δικαιώματος να σταθούμε στην πλευρά του φωτός, στην πλευρά της αλήθειας του Θεού, στην πλευρά αυτού που μας αποκαλύπτεται από το φως του Χριστού, από τον λόγο του, από το Ευαγγέλιό του...".


Με όλο το σεβασμό, από τον οποίο δεν αποσύρομαι, αλλά και με απέραντο πόνο, πρέπει να θέσω υπόψη σας ότι δεν μπορώ να προσυπογράψω μια τέτοια ανάγνωση του Ευαγγελίου. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει ότι οι "καλοί ποιμένες" που πρέπει να είμαστε πρέπει να πάψουμε να είμαστε "ειρηνοποιοί", όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις.


Παναγιότατε, ταπεινά, με βαριά καρδιά, σας ικετεύω να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τερματιστεί αυτός ο φρικτός πόλεμος που διχάζει τον κόσμο και σπέρνει θάνατο και καταστροφή.


† Μητροπολίτης Ιωάννης της Δούβνας,


Αρχιεπίσκοπος των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Ρωσικής Παράδοσης στη Δυτική Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...